8.6.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/chaechaebyv).
Príprava domácich rožkov sa začínajúcim kuchárom môže zdať náročná. Zatiaľ čo čerstvý chlieb si môžete ľahko pripraviť len z niekoľkých surovín. V recepte na najjednoduchšie buchty je základom, samozrejme, múka, ku ktorej stačí pridať vodu, olej, vajce, trochu cukru, droždie a soľ. Z týchto ingrediencií pripravíte senzačné domáce buchty.

Foto: shutterstock/chaechaebyv
Musí byť príprava domácich žemlí zložitá? Samozrejme, že nie. Tieto najjednoduchšie žemle pripravíte len za 30 minút vrátane času pečenia. Sú skvelé na každodenné raňajky alebo večeru, ale aj ako príloha k obedu. Žemle sú nadýchané, mäkké a rozplývajú sa v ústach. Skvele chutia s maslom, vrátane bylinkového alebo cesnakového masla.
Recept na najjednoduchšie domáce žemle
Na prípravu tohto receptu budete potrebovať:
- 450 g chlebovej alebo pšeničnej múky,
- 200 ml teplej vody,
- 75 ml olivového oleja,
- 50 g cukru,
- 1 vajce,
- 2 lyžice aktívneho droždia,
- 1 lyžičku soli,
- maslo na natieranie.
Príprava:
V mise mixéra zmiešajte teplú vodu, droždie a cukor. Zmes odložte na 5 minút, kým zmes nezačne bublať a kysnúť. Pridáme polovicu múky, soľ a vajce. Celú zmes premiešajte mixérom vybaveným hákom na kysnuté cesto. Postupne pridávajte zvyšok múky a stále miešajte, kým sa vám nevytvorí hladká guľa mäkkého cesta.
Z cesta vytvarujte 12 rovnakých guľôčok a uložte ich vedľa seba do formy na pečenie s rozmermi približne 35×25 cm. Celé to odložíme na 10 minút. Predhrejte rúru na 200 stupňov Celzia. Buchty vložte do rúry na 10 minút alebo kým ich vrchná časť nie je pekne hnedá. Najľahšie buchty vyberte z rúry a potrite ich mäkkým alebo rozpusteným maslom. Nechajte mierne vychladnúť.

Foto: shutterstock/KONSTANTIN_SHISHKIN
Podávajte s kvalitnou klobásou alebo inou nátierkou. Uchovávajte vo vzduchotesnej nádobe alebo v chlebníku a spotrebujte do 3 – 4 dní. Prípadne môžete cesto pred pečením zamraziť.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Zabudnite na pekáreň! Domáce chrumkavé žemle pripravíte za pár minút
100 rokov starý recept na chlieb sa vracia. Babičkin kultový recept je dokonalý v každej omrvinke
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.