07.06.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/margouillat photo).
Môže správne zložený jedálniček posilniť pamäť a chrániť pred starnutím mozgu? Autori diéty MIND, propagovanej ako „strava pre mozog“, sú presvedčení, že áno. Kľúčovú úlohu podľa nich zohráva konkrétne ovocie. Môže byť prirodzeným zdrojom výživných látok, ktoré podporujú činnosť neurónov a zlepšujú psychickú pohodu.

Foto: shutterstock/margouillat photo
Ovocie pre mozog: antioxidanty, vitamíny a ochrana buniek
Ovocie, okrem výživovej hodnoty, pozitívne ovplyvňuje mozog vďaka obsahu vitamínov, minerálov a bioaktívnych zlúčenín. Odborníci zdôrazňujú ich schopnosť neutralizovať oxidačný stres, čím chránia nervové bunky. Neurochirurgička Dr. Betsy Grunch vysvetľuje, že látky obsiahnuté v ovocí môžu zmierniť poškodenie nervového tkaniva a podporiť kognitívne funkcie.
Zvláštnu pozornosť si vyslúžili bobuľovité plody ako čučoriedky, černice či čierne hrozno. Obsahujú antokyány – silné antioxidanty s protizápalovými účinkami, ktoré môžu spomaliť degeneratívne procesy súvisiace s Alzheimerovou či Parkinsonovou chorobou.
Banány, avokádo aj kiwi – cenní pomocníci pre vašu psychiku
Banány sú ďalším ovocím, ktoré výrazne prospieva mozgu. Sú bohaté na tryptofán – aminokyselinu potrebnú na tvorbu serotonínu, teda „hormónu šťastia“. Ako upozorňuje profesor Mill Etienne z New York Medical College, banány sú nielen skvelým „palivom pre mozog“, ale aj zdrojom stavebných prvkov pre duševné zdravie.
Nenahraditeľné sú aj zdravé tuky obsiahnuté v avokáde. Tento ovocný produkt pomáha vytvárať bunkové membrány neurónov a zlepšuje komunikáciu medzi nimi, čo prospieva celkovému stavu nervového systému.
Kiwi zas, vďaka vysokému obsahu vitamínu K a C, podporuje krvný obeh a okysličovanie mozgu a zároveň chráni nervové bunky pred poškodením spôsobeným voľnými radikálmi.

Foto: shutterstock/Andrey Burstein
Diéta MIND: Jedlo ako prevencia proti Alzheimerovi
Diéta MIND, ktorá kombinuje prvky stravovania DASH a stredomorskej diéty, kladie dôraz na živiny podporujúce zdravie mozgu. Jej základom sú listová zelenina, bobuľové ovocie, orechy a ryby. Podľa výskumov Rush University a Harvard School of Public Health môže dodržiavanie tejto diéty znížiť riziko Alzheimerovej choroby až o 53 %.
Odporúčania zahŕňajú konzumáciu listovej zeleniny aspoň 6-krát týždenne, bobuľového ovocia 2-krát týždenne a celozrnných produktov 3-krát denne. Diéta tiež odporúča obmedziť červené mäso, maslo, margarín a fast foody, ktoré môžu negatívne ovplyvňovať kognitívne funkcie.
Správne zložený jedálniček tak môže zlepšiť pamäť, koncentráciu a dlhodobo chrániť pred neurodegeneratívnymi ochoreniami. Zdravé stravovanie sa ukazuje ako kľúčový pilier prevencie, z ktorého možno ťažiť celý život.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
„Tekuté zlato“ v kuchyni a domácej lekárničke. Podporuje pečeň a reguluje trávenie
Má jemnú chuť a zlatisto-oranžovú farbu. Blahodarne pôsobí na srdce a znižuje cholesterol
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.