07.06.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Vadym Zaitsev).
Hľadáte hnojivo pre svoje paradajky? Na tento účel nemusíte siahať po špeciálnych prípravkoch z obchodu, pretože úplne prírodný a účinný prostriedok si môžete pripraviť sami doma. Stačí jedna divoká rastlina a chvíľka voľného času, aby ste pripravili výživu, vďaka ktorej vám susedia budú závidieť úrodné plody. Zistite, ako pripraviť a použiť hnojivo zo žihľavy.

Foto: shutterstock/Vadym Zaitsev
Paradajky vyžadujú správnu starostlivosť a podporu, aby priniesli bohatú a zdravú úrodu. Na trhu nie je nedostatok syntetických hnojív, avšak mnohí záhradkári sa rozhodujú pravidelne používať prírodné metódy, vďaka ktorým sú plodiny úplne ekologické. Spoľahlivé riešenie s prekvapivými účinkami predstavuje hnojivo zo žihľavy, ktoré pôsobí ako prírodný elixír rastu.
Žihľavová kaša – prírodné a výživné hnojivo pre paradajky
Žihľava je bežná rastlina, ktorá sa často považuje za burinu a navyše za takú, ktorej je lepšie sa vyhnúť, pretože môže nepríjemne dráždiť. Málokto si však uvedomuje, že je to skutočný poklad živín, ktoré môžu podporiť bujný a zdravý rast plodín. Ide okrem iného o prvky ako draslík, dusík, vápnik, železo, horčík a kremík, ktoré sú dôležité pre správny rast paradajok.
Použitie žihľavy na prípravu hnojiva je teda riešením, ktoré nám ponúka sama príroda. Týmto spôsobom môžete podporiť bujný rast rastliny a zlepšiť jej odolnosť voči chorobám aj škodcom. Predstavuje tiež prostriedok na posilnenie koreňového systému rastliny a prírodný prostriedok, ktorý má pozitívny vplyv na mikrobióm pôdy.
Ak vám záleží na lacnej, účinnej a zároveň ekologickej podpore pre paradajky, hnojivo zo žihľavy predstavuje vynikajúcu voľbu.
Ako pripraviť žihľavovú kašu? Príprava a použitie na paradajky
Hnojivo zo žihľavy je jednoduché na prípravu a rýchlo pôsobí. Na jeho prípravu potrebujete čerstvé listy a stonky žihľavy, vodu a plastovú nádobu. Je dôležité, aby bola žihľava čerstvá, mladá a zozbieraná pred kvitnutím. V prípade vody sa oplatí použiť dažďovú vodu alebo odstatú vodu z vodovodu.
Príprava kaše trvá doslova chvíľu. Stačí žihľavu rozdrviť a zaliať ju vodou v nádobe. Nechajte ho na teplom a tienistom mieste približne 7 – 14 dní, aby prebehol proces fermentácie. Vzniknutú zmes miešajte každý deň a buďte pripravení na to, že hnojivo má intenzívny, nie príliš príjemný zápach. Kaša je pripravená, keď má tmavú farbu a spomínanú vôňu.
Potom môžete začať používať žihľavovú kašu na paradajky. Na tento účel stačí hnojivo zriediť vodou v pomere 1:10. Použitie príliš koncentrovaného roztoku môže spôsobiť poškodenie rastlín. Zriedenou zmesou polievajte pôdu pri koreňoch paradajok, najlepšie večer alebo v zamračený deň. Túto činnosť opakujte každých 7 – 10 dní a výsledky sa určite rýchlo prejavia.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Každý rok ním preventívne postrekujem svoje paradajky. Žiadna pleseň ich nechytí
Čím skôr, tým lepšie? Kľúčom k úspechu je načasovanie výsevu paradajok. Vaši susedia budú ohromení
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.