7.6.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Dark Art Studio).
Kysnutý koláč s drobenkou je jednoduchý a chutný pekársky výrobok, ktorý je ideálny k popoludňajšiemu čaju alebo káve. Koláč sa pripravuje metódou babičkinho kysnutia, vďaka ktorej je mäkký a aj nadýchaný. Výborne sa hodí k sladkej maslovej drobenke.

Foto: shutterstock/Dark Art Studio
Ak máte nostalgiu po tradičných chutiach, ako z kuchyne vašej babičky, určite si pripravte náš recept na kysnutý koláč s drobenkou. Tento koláč sa pripravuje z jednoduchých a ľahko dostupných surovín, pšeničnej múky, teplého mlieka, droždia, cukru a žĺtkov. Nezabudnite na vrch cesta pridať sladkú drobenku a po upečení ho štedro posypte práškovým cukrom. Pečivo vyjde mäkké a vykysnuté a vy radi siahnete po ďalšom kúsku.
Recept na kysnutý koláč s drobenkou
Skôr ako sa pustíte do pečenia, zaobstarajte si vhodný plech na pečenie. Dobre poslúži plech s rozmermi 20 x 30 cm.
Prísady na kvások:
- 125 ml teplého mlieka
- 30 g čerstvého droždia
- 1 lyžica bieleho cukru
- 1 lyžica celozrnnej múky
Na prípravu cesta budete potrebovať:
- 400 g pšeničnej múky
- 100 g mäkkého masla
- 80 ml teplého mlieka
- 75 g cukru
- 3 žĺtky
- 1 bielok
Prísady na drobenku:
- 150 g celozrnnej múky
- 100 g práškového cukru
- 60 g studeného masla
Okrem toho:
- práškový cukor na posypanie
Do cesta pod drobenku môžete pridať aj ovocie, výborné sú sezónne, napríklad jahody, čučoriedky alebo maliny.
Ako pripraviť kysnutý koláč s drobenkou?
Pripravte si kvások z droždia.
- Droždie rozdrobte do pohára s mliekom, cukrom a múkou. Dobre potom premiešajte.
- Odstavte na 10 minút, aby vykyslo.
Pripravte cesto.
- Žĺtky vyšľahajte s cukrom do svetlej a nadýchanej peny. Pridajte ich do preosiatej múky spolu s droždím a aj zvyškom mlieka.
- Pomaly premiešajte lyžicou a potom cesto mieste 15 minút.
- Keď sú ingrediencie dobre spojené, pridajte mäkké maslo a opäť mieste 5 minút.
- Zmes potom prikryte utierkou a nechajte kysnúť približne 1,5 hodiny.
- Potom cesto poprepichujte, aby ste sa zbavili vzduchových bublín, krátko premieste a vložte do formy s rozmermi 20×30 cm vyloženej papierom na pečenie.
- V samostatnej miske vyšľahajte bielok a potrite ním potom vrch koláča.
Drobenka:
- Studené maslo vymiešajte s múkou a práškovým cukrom, kým nevznikne mokrá mrvenička.
- Drobenkou potom posypte vrch koláča.
Na vrch cesta môžete pridať ľubovoľné ovocie podľa chuti a vrch nakoniec posypte drobenkou. Cesto nechajte ešte podkysnúť približne 20 minút, potom ho vložte do rúry nastavenej na 180 °C a pečte približne 35 minút, kým nie je pekne zlatisté. Upečený koláč s drobenkou vyberieme a necháme mierne vychladnúť. Posypeme potom práškovým cukrom.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Nakúpte jahody a pripravte cesto. Tieto kysnuté koláče si každý zamiluje
Nielen sladké palacinky. Vo Francúzsku sa jedia aj tieto. Okraje chrumkajú, stred sa tiahne od syra.
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.