7.6.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/BearFotos).
V júni vládnu jahody. Keď sa objaví slovenské ovocie zo zeme, svet sa okamžite stane lepším miestom. Jahody sú totiž nielen chutné a všestranné (vhodné do dezertov aj šalátov so suchými prísadami), ale aj veľmi zdravé. Majú cenné vitamíny a zlúčeniny, ktoré okrem iného udržia váš mozog, kosti a zuby v lepšej kondícii.

Foto: shutterstock/BearFotos
Sezóna jahôd je bolestne krátka. Každý ich fanúšik by chcel, aby trvala a trvala. Preto, kým je čerstvé ovocie dostupné v obchodoch a na trhoch, mali by ste to využiť. Sú totiž skvelou prísadou nielen do koláčov, kysnutých zákuskov, smoothies a limonád. Keď jeme jahody, v našom tele sa deje veľa dobrého. Čo konkrétne?
Sú jahody zdravé? Majú málo kalórií a veľa vitamínov
Konzumáciou jahôd nezískate veľa kalórií. V 100 g tohto ovocia je len 27 kcal. Samozrejme, za predpokladu, že budeme jesť samotné jahody bez pridaného cukru a/alebo smotany. Ak budete jesť koláč s jahodami, musíte samozrejme počítať aj s väčším množstvom kalórií.
Jahody majú tiež vysoký obsah vitamínu C, E a vitamínov skupiny B. Získavame z nich aj draslík, fosfor, železo a horčík. Vstrebávaním všetkých týchto cenných zložiek si zlepšujeme imunitu, posilňujeme zuby a kosti. Jahody obsahujú aj vlákninu, ktorá je nevyhnutná pre správnu funkciu čriev a ktorá je zodpovedná za pocit sýtosti.
Júnové kráľovné môžu pomôcť aj pri chudnutí. V neposlednom rade preto, že majú nízky obsah kalórií. Jahody obsahujú bromelaín. Ide o enzým, ktorý „je zodpovedný za rozklad bielkovín (známy z prípravkov na chudnutie), urýchľuje ich vstrebávanie a pomáha znižovať telesnú hmotnosť. Jahody tiež pomáhajú udržiavať štíhlu postavu, pretože vďaka organickým soliam zlepšujú metabolizmus a pomocou pektínu čistia črevá od zvyškov potravy a prospievajú prirodzenej bakteriálnej flóre.“
Udržujú mozog v kondícii. Seniori by ich mali zaradiť do svojho jedálnička
Jahody majú veľmi dobrý vplyv aj na činnosť mozgu. Štúdia uverejnená vo vedeckom časopise Journals of Gerontology Series A zistila, že jahody obsahujú antioxidant nazývaný fisetín. Ako antioxidant má protizápalový účinok a znižuje hladinu stresu. Vedci sa tiež domnievajú, že môže byť nápomocný pri prevencii intelektuálneho úpadku v starobe. Môže byť dokonca užitočný pri minimalizácii rizika neurodegeneratívnych ochorení vrátane Alzheimerovej choroby.
S týmito pripomienkami sa stotožňuje aj Americká chemická spoločnosť. Podľa tejto organizácie konzumácia jahôd zlepšuje pamäť a spomaľuje úpadok kognitívnych funkcií.

Foto: shutterstock/pbd Studio
Kto nemôže jesť jahody?
Jahody by nemali jesť ľudia, ktorí sú na ne alergickí. Najčastejšími príznakmi alergie na jahody sú kožné zmeny (žihľavka) a niekedy hnačka. Ak spozorujete akékoľvek nežiaduce príznaky, musíte sa zdržať konzumácie tejto pochúťky a v ideálnom prípade sa obráťte na alergológa (na ktorého vás odošle váš všeobecný lekár), aby sa uistil, že vaše podozrenie je správne.
Na rozdiel od mnohých obáv môžu diabetici jesť jahody. Toto ovocie má nízky glykemický index 25, takže je pre diabetikov bezpečné. Samozrejme, za predpokladu, že sú správne podávané, bez kalorických alebo škodlivých prísad. Aby ste sa vyhli prudkému zvýšeniu hladiny glukózy v krvi, môžete spomaliť vstrebávanie cukrov z jahôd. Najlepšie je konzumovať ich s vhodnými bielkovinovými a tukovými výrobkami: prírodným jogurtom, kefírom alebo orechmi.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Ako sa zmrazujú jahody? Nerobte túto chybu. Nebudú chutné a stratia svoj tvar.
Jahody sa na druhý deň pokazia? Pravdepodobne robíte túto častú chybu
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.