07.06.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Lecic).
Ľanové semienka sú pokladom pre zdravie, ale len vtedy, keď ich pripravíte správne. Konzumujete ich celé, alebo mleté? Jeden bežný omyl spôsobuje, že prichádzate o väčšinu cenných látok, ktoré si vaše telo zaslúži.

Foto: shutterstock/Lecic
Ľanové semienka využívali už naši predkovia ako prírodný prostriedok pri tráviacich problémoch. Obsahujú množstvo zdravých tukov, vlákninu a antioxidanty. Okrem toho sú bohaté na omega-3 mastné kyseliny, lignany a vitamín E. Aby však priniesli telu skutočný úžitok, musia sa správne pripraviť. Inak ich prínos výrazne klesá.
Celé alebo mleté? Poznáte výhody aj nevýhody oboch foriem?
Ľanové semienka si možno kúpiť v celku alebo už pomleté – bežne dostupné v potravinách či predajniach so zdravou výživou. Ak ich však chcete zaradiť do svojho jedálnička ako podporu zdravia, mali by ste vedieť, ktorú formu si zvoliť.
Ľudské telo nedokáže stráviť celé semienka ľanu. Preto je dôležité ich pred konzumáciou pomlieť.
Pozor však na to, že pomleté semienka sa rýchlo oxidujú, strácajú svoju výživovú hodnotu a postupne degradujú. Ideálne je mlieť ich tesne pred konzumáciou.
Hotový mletý produkt býva často aj odtučnený. Odstránením tuku prichádzame o najväčší poklad ľanu – omega-3 mastné kyseliny. Práve vďaka nim si ľan zaslúži názov ‘superpotravina’.

Foto: shutterstock.com/Amarita
Ako konzumovať ľanové semienka? Pomôžu aj pri chudnutí
Vďaka zloženiu podporujú ľanové semienka nielen chudnutie, ale aj zdravie tráviaceho systému, znižujú cholesterol, posilňujú obličky a kardiovaskulárny systém a znižujú riziko niektorých druhov rakoviny. Nie sú však zázračným prostriedkom, ktorý sám odstráni prebytočné kilogramy – dokážu však účinne podporiť zdravý životný štýl.
Ľahko ich zaradíte do denného jedálnička napríklad takto:
- do pečiva (chlieb, žemle, koláče),
- ako prísadu do ovsených vločiek alebo granoly,
- do bieleho jogurtu alebo kefíru,
- do polievok a omáčok,
- do smoothies a koktailov.

Foto: súkromný archív
Kedy si dať pozor?
Ľanové semienka nie sú vhodné pre každého. Ich konzumáciu by mali obmedziť osoby alergické na ľan, ľudia užívajúci lieky proti zrážaniu krvi, a s opatrnosťou by ich mali užívať aj tehotné a dojčiace ženy. Odporúčaná denná dávka pre dospelých je 1–2 polievkové lyžice, teda približne 10–20 gramov.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Pozor na tieto oleje! Môžu vám poškodiť zdravie pri smažení
Verilo sa, že prináša peniaze a múdrosť. Dnes podporuje žalúdok a pokožku
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.