6.6.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Olena Ivanova).
Mysleli ste si, že stopky z jahôd patria len do koša? Omyl! Tieto často prehliadané časti obľúbeného ovocia skrývajú množstvo cenných látok a môžete z nich pripraviť lahodné nápoje či dochucovadlá. Prečítajte si, prečo by ste mali stopky z jahôd začať zbierať namiesto vyhadzovania.

Foto: shutterstock/Olena Ivanova
Malý zelený zázrak plný vitamínov, ktorý bežne vyhadzujeme
Jahôdkové stopky sú doslova nabité zdraviu prospešnými látkami. Obsahujú významné množstvo vitamínu E a C, ktoré posilňujú imunitu a chránia bunky pred poškodením. Nájdete v nich aj cenný vlákninu, ktorá podporuje zdravé trávenie a pomáha udržiavať pocit sýtosti.
Prekvapením pre mnohých môže byť, že stopky obsahujú aj nenasýtené mastné kyseliny omega-3. Tie priaznivo vplývajú na činnosť mozgu a majú protizápalové účinky. Navyše sú bohaté na luteín a beta-karotén – látky so silnými antioxidačnými vlastnosťami, ktoré pomáhajú chrániť organizmus pred voľnými radikálmi.
Voňavý nápoj zo stopiek, ktorý vás osvieži a posilní
Jedným z najjednoduchších spôsobov, ako využiť jahôdkové stopky, je pripraviť si z nich lahodný nápoj. Stačí ich dôkladne umyť, zaliať vriacou vodou a nechať lúhovať 10 až 15 minút pod pokrievkou.
Výsledkom je osviežujúci bylinkovo-jahôdkový nápoj, ktorý chutí výborne teplý aj studený. Môžete ho dosladiť medom alebo pridať plátok citróna pre zvýraznenie chuti. Tento nápoj je nielen chutný, ale aj zdravý – pomáha pri trávení a má mierne detoxikačné účinky.

Foto: shutterstock/yuris
Domáci sirup a ocot zo stopiek – kulinárske poklady z odpadu
Jahôdkové stopky môžete premeniť aj na chutný sirup. Postup je jednoduchý: pohár stopiek zasypte pohárom cukru a pridajte niekoľko lyžíc vody. Po 24 hodinách preceďte šťavu a prelejte ju do fľaštičky. Získate tak sirup, ktorý podporuje trávenie, pôsobí protizápalovo a pomáha predchádzať zadržiavaniu vody v tele.
Ďalším skvelým využitím je príprava jahôdkového octu. Stopky zalejte jablčným octom v pomere 1:3 a nechajte odstáť dva týždne. Výsledkom bude aromatický ocot, ktorý dodá šalátom jedinečnú chuť a vôňu. Môžete ho použiť aj na prípravu dresingov alebo marinád.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Jahody rastú ako bláznivé. Pripravte si tekuté hnojivo a pravidelne zalievajte
V apríli ním nakŕmte jahody. Kríky sa budú ohýbať pod sladkými plodmi
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.