06.06.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/top notch content).
Niektoré jedlá máme zafixované ako čosi nechutné, no naši starí rodičia ich milovali – a nešlo len o spomienky. Kuracie labky, bohaté na kolagén, jedla babička raz do týždňa. Výsledok? Takmer žiadne vrásky ani po deväťdesiatke. Dnes na ne zabúdame – a je to chyba.

Foto: shutterstock/top notch content
Kuracie mäso je medzi Slovákmi mimoriadne obľúbené. Najčastejšie siahame po prsiach, stehnách či krídelkách. No kuracie labky sú výživovým pokladom – obsahujú veľké množstvo kolagénu a dajú sa pripraviť chutne. Samozrejme, nestačí ich len uvariť – správna úprava im dodá ten správny šmrnc.
Tento recept presvedčí aj skeptikov. Ako pripraviť kuracie labky?
Spôsobov je mnoho. Babička ich milovala v silnom vývare, len tak posypané soľou. No môžete ich pripraviť aj ako pikantnú pochúťku – ideálnu ku seriálu alebo pivu.
Ingrediencie:
- cca 12–14 kuracích labiek
- voda
- zväzok koreňovej zeleniny
- soľ, čierne korenie
- nové korenie, bobkový list, sladká a štipľavá paprika, sušený cesnak
- svetlá sójová omáčka
- olej na vyprážanie
- hladká múka alebo strúhanka
- voliteľne: kačací alebo kurací skelet
Postup:
- Prípravu občerstvenia začnite dôkladným umytím labiek a odrezaním pazúrov. Najlepšie je ich namočiť asi na 15 minút do vody so soľou a potom ich jemne očistiť kefkou s mäkkými štetinami.
- Pripravte si hrniec a vložte doň labky, pridajte ošúpanú a nakrájanú zeleninu a skelet, ak ho používate. Pridajte korenie podľa chuti a varte vývar na miernom ohni. Mal by vrieť minimálne 2 hodiny. Takto pripravený vývar sa môže piť denne s jedlami alebo sa môže rozdeliť na porcie a použiť ako základ polievok a omáčok.
- Labky sceďte z vývaru a utrite ich. Potom ich vložte do nádoby s olejom zmiešaným so sójovou omáčkou, sladkou a pálivou paprikou a cesnakom a nechajte marinovať asi 2 hodiny. Namiesto pálivej papriky môžete použiť sečuánske korenie – je veľmi pálivé.
- V hrnci rozohrejte olej. Malo by ho byť dosť veľa – najlepšie je, aby boli labky úplne alebo aspoň do polovice pokryté. Marinované labky obaľte zo všetkých strán v múke alebo strúhanke. Môžete použiť aj hotovú panko strúhanku.
- Kuracie labky opečte dozlatista a osušte na papierovej utierke. Servírujte teplé alebo studené, ideálne s jogurtovým alebo cesnakovým dipom či paradajkovou salsou.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Je hitom teplých víkendov. Tvarohový cheesecake s mangom pripravíte za pár minút
Na víkend si pripravte takýto želé cheesecake. Je triviálny a nevyžaduje si žiadne pečenie.
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.