5.6.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/Juliet Arza).
Hľadáte zdravý olej, ktorý ochráni vaše srdce a zároveň obohatí vaše jedlá? Kukuričný olej je pokladom, ktorý mnohí prehliadajú. Jeho jemná chuť a bohatý obsah živín z neho robia ideálnu voľbu pre každodennú kuchyňu.

Foto: shutterstock.com/Juliet Arza
Kukuričný olej patrí medzi najuniverzálnejšie tuky v kuchyni. Vyniká svojou zlatisto-oranžovou farbou a jemnou chuťou, ktorá nepotláča prirodzené arómy jedál. Okrem kulinárskych výhod ponúka aj cenné zdravotné benefity, ktoré ocení každý, kto sa stará o svoje zdravie. Prečo by ste mali dať šancu práve tomuto oleju a ako ho najlepšie využiť vo vašej kuchyni?
Ako vzniká kukuričný olej?
Tento vzácny tuk sa získava zo zárodkov kukuričných zŕn, ktoré obsahujú koncentrované množstvo živín. Jeho jedinečnou vlastnosťou je jemná chuť, ktorá nepotláča delikátne ingrediencie v pokrmoch, ale skôr dopĺňa ich charakter.
Vďaka neutrálnej aróme ho môžete použiť nielen do zeleninových a mäsových jedál, ale aj do dezertov a dressingov, napríklad ako základ pre domácu majonézu či omáčku. Často sa s ním stretnete v receptoch inšpirovaných juhoamerickou kuchyňou, kde kukurica symbolizuje regionálne kulinárske tradície.
Okrem príjemnej farby a jemnosti získava kukuričný olej priaznivcov aj vďaka svojim vlastnostiam. Čo sa skrýva v jeho vnútri?
Aké vlastnosti má kukuričný olej?
Kukuričný olej je cenený predovšetkým pre obsah nenasýtených mastných kyselín, vrátane kyseliny linolovej a olejovej. Tieto zlúčeniny podporujú správne fungovanie organizmu a priaznivo ovplyvňujú kardiovaskulárny systém a metabolizmus tukov.
„Pravidelná konzumácia kukuričného oleja môže pomôcť znížiť hladinu ‚zlého‘ cholesterolu LDL vďaka obsahu rastlinných sterolov,“ vysvetľujú odborníci na výživu.
Kukuričný olej ukrýva aj rad ďalších výživných látok vrátane vitamínu E, ktorý funguje ako silný antioxidant a chráni bunky pred pôsobením voľných radikálov. V menších množstvách obsahuje aj vitamíny skupiny B, ktoré sa podieľajú na mnohých metabolických procesoch.

Foto: shutterstock.com/Timmary
Môžeme na kukuričnom oleji smažiť?
Uvažujete, či môžete na kukuričnom oleji smažiť? To je jedna z najčastejších otázok, ktoré si kladú milovníci varenia hľadajúci univerzálny a bezpečný tuk na tepelnú úpravu.
Kukuričný olej má pomerne vysoký bod dymenia, konkrétne 220 stupňov Celzia, čo znamená, že ho môžete používať na smaženie, pokiaľ neprekračujete príliš vysoké teploty. Treba však pamätať, že dlhé zahrievanie môže spôsobiť stratu niektorých výživných látok.
Kukuričný olej – využitie v kuchyni
Využitie tohto produktu v kuchyni je veľmi široké. Kukuričný olej sa ideálne hodí na prípravu jedál za tepla aj za studena. Vďaka jemnej chuti môže nahradiť iné druhy olejov v receptoch na šaláty, omáčky či marinády.
Výborne sa hodí ako základ pre domácu majonézu, najmä ak nemáte radi príliš intenzívnu chuť olivového oleja. Môžete ho tiež využiť ako prísadu do pečiva – malé množstvo kukuričného oleja zabezpečí, že cesto bude vlhké a nadýchané.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Pozor na tieto oleje! Môžu vám poškodiť zdravie pri smažení
Skôr ako nalejete do panvice, premýšľajte. Podávate si dávku toxínov
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.