Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Recepty, Tipy, Zdravie,

„Tukové zlato“ známe z čias komunizmu je opäť v ponuke. Je plné kolagénu, zlepšuje zdravie kostí a vzhľad pokožky

4.6. 2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Madeleine Steinbach). Hovädzí špik – po novom označovaný aj ako „tukové zlato“ – sa vracia do kuchýň. Táto maslovitá pochúťka plná kolagénu, zdravých...

4.6. 2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Madeleine Steinbach).

Hovädzí špik – po novom označovaný aj ako „tukové zlato“ – sa vracia do kuchýň. Táto maslovitá pochúťka plná kolagénu, zdravých tukov a vitamínov bola kedysi bežnou súčasťou jedálničkov a dnes opäť získava obľubu.

Zlaté želé plné sily – takto vyzerá pravý domáci špikový vývar po vychladnutí.
Foto: shutterstock/Madeleine Steinbach

Skrytý poklad z kostí

Hovädzí špik, známy dnes medzi fanúšikmi domácej kuchyne ako „tukové zlato“, je krémová hmota ukrytá vo vnútri dlhých hovädzích kostí. Počas komunizmu išlo o dostupný zdroj energie a živín, dnes ho opäť objavujeme pre jeho zdravotné benefity. Keď sa pridá do vývaru, vzniká tzv. kolagénový vývar, ktorý podporuje zdravie kĺbov, kostí a pokožky.

Prečo ho zaradiť do jedálnička?

Krém z kostí plný kolagénu. Kedysi bežné, dnes znovu objavené.
Foto: shutterstock/DronG

Špik obsahuje ľahko vstrebateľné železo, omega-3 mastné kyseliny, aminokyseliny, vitamíny A, D, B skupiny a minerály ako fosfor, vápnik, horčík či železo. Pomáha:

  • posilniť imunitu,
  • zlepšiť pružnosť pokožky,
  • podporiť zdravie kostí a kĺbov,
  • regenerovať organizmus počas ochorenia.

Vďaka obsahu tukov a vitamínov skupiny B má pozitívny vplyv aj na nervový systém.

Ideálny pre keto aj tradičnú kuchyňu

„Tukové zlato“ je výborným doplnkom nízkosacharidových či ketogénnych diét. Zároveň obohacuje tradičné jedlá. Napriek svojej výživovej hodnote si treba uvedomiť, že ide o kalorickú potravinu (približne 488 kcal na 100 g) a nie je vhodná pre osoby s dnou, ochoreniami pečene či pankreasu.

Ako hovädzí špik pripraviť?

Najjednoduchšie: upečte ho v rúre. Kosti so špikom rozložte na plech, osoľte a pečte pri 200 °C asi 20 minút. Po upečení si ho môžete natrieť na čerstvý chlieb ako paštétu – vzniká tak prirodzená náhrada masla. Po vychladnutí získa zamatovú konzistenciu, podobnú nátierke.

Hovädzie kosti možno opiecť. Špik sa vyberá lyžicou a natiera sa na chlieb alebo sa jednoducho konzumuje.
Foto: shutterstock/Aninka Bongers-Sutherland

Výborne sa hodí aj do:

  • vývarov a polievok,
  • omáčok a pečienok,
  • plniek a ryžových jedál,
  • restovanej zeleniny.

Návrat na výslnie

Kým kedysi nechýbal v kuchyniach našich babičiek, dnes sa hovädzí špik vracia ako „tukové zlato“ – názov, ktorý si získava popularitu na blogoch a v moderných výživových komunitách. Opäť sa dostáva do módy ako superpotravina minulosti, ktorá má vďaka trendom ako keto či carnivore diéta nové využitie aj v súčasnosti.

Domáci hovädzí vývar obohatený o „tukové zlato“ – varený špik z kostí dodáva nielen chuť, ale aj kolagén, vitamíny a silu pre celé telo.
Foto: shutterstock/Magdalena Kucova

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Diétny poklad z Ázie – vaše črevá si ho zamilujú

Chutný a zdravý šalát zo zabudnutej zeleniny. Pripravíte ho za 5 minút


Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Taliani milujú túto rastlinu. Pôsobí ako detox pre pečeň aj obličky

20.07.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/New Africa). Bazalka. Taliani túto rastlinu milujú a s obľubou ju pridávajú do mnohých druhov cestovín či ako prísadu…

Ako konzumácia zohriatych cestovín ovplyvňuje telo? Prekvapujúce zistenia výskumu

20.07.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Pixel-Shot). Britskí vedci skúmali, ako zohrievanie cestovín ovplyvňuje ich vlastnosti. Účastníci striedali čerstvo pripravené, chladené a zohriate cestoviny. Po…

Grécke ženy poznajú trik: Táto káva spaľuje tuky ako žiadna iná

20.7.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/Rui Elena). Grécky trik, ktorý dobýva svet: Lyžička tahini v káve zrýchľuje metabolizmus, zasýti a pomáha chudnúť bez drastických…

Dietológovia určili, či je lepší cottage cheese alebo grécky jogurt. Jeden vyhráva v niekoľkých oblastiach

19.07.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/nevodka). Jeden je dobrým zdrojom probiotík a obsahuje menej laktózy, zatiaľ čo druhý má viac bielkovín, ale treba si…

Tieto palacinky pripravíte len z 2 surovín. Nie je v nich ani kvapka mlieka a sú mäkučké ako obláčik

19.07.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Caftor). Dajú sa palacinky pripraviť bez mlieka, vody a vajec? Ukazuje sa, že áno. Stačia vám len dve suroviny…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov