3.6.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Natallia Harahliad).
Francisserie sa označuje obľúbený francúzsky dezert, zákusok Opera. V tejto verzii je však poliaty lahodným malinovým želé. Pôsobí nápadne, akoby pochádzal z exkluzívnej cukrárne.

Foto: shutterstock/Natallia Harahliad
Aj keď príprava tohto koláča zaberie trochu času, ubezpečujem vás, že to rozhodne stojí za to. Lístkové cesto je dezert v najlepšej podobe. Robím ho vždy, keď chcem urobiť dojem na svojich hostí.
Zákusok opera – zoznam ingrediencií:
Cesto:
- 150 g mandľovej múky
- 30 g celozrnnej múky
- 50 g kakaového prášku
- 200 g práškového cukru
- 2 lyžice rozpusteného masla
- 5 vajec veľkosti L alebo XL
- 5 veľkých bielkov
- ¼ čajovej lyžičky soli
Maslový krém:
- 600 g práškového cukru
- 240 g masla
- 1,5 lyžice mlieka
- 1,5 lyžičky instantnej kávy
- 2 lyžičky vanilkového extraktu
Kávový sirup:
150 ml vody, 100 g cukru, 3 lyžičky instantnej kávy, 50 ml kávového likéru
Čokoládová ganache:
- 200 g horkej čokolády
- 150 ml 30% smotany na šľahanie
Malinová vrstva:
- 400 g malín
- 100 g cukru
- 2 lyžičky želatíny
- 50 ml vody
Zákusok opera – recept
Pripravte si cesto na piškótu:
- Do misky dáme mandľovú múku, cukor, kakao a celozrnnú múku. Pridáme celé vajcia a premiešame.
- V samostatnej miske vyšľaháme bielky na tuhý sneh a potom ich pridáme do múčnej zmesi. Prilejeme rozpustené maslo.
- Zmes rovnomerne rozotrieme do štyroch foriem vyložených papierom na pečenie s rozmermi 20×20 cm.
- Plechy potom vložíme do rúry vyhriatej na 200 stupňov Celzia a pečieme asi 10 minút alebo kým nie je špáradlo po zapichnutí do cesta čisté. Vyberieme a necháme potom piškóty úplne vychladnúť.
Pripravte si kávový sirup:
- V malom hrnci zmiešame všetky prísady a na miernom ohni všetko privedieme do varu.
- Odstavíme a necháme vychladnúť.
Ganache:
- Čokoládu rozdríme a rozpustíme v mikrovlnnej rúre. Rozmixujeme do hladka.
- Pridáme smotanu a miešame, kým nie je zmes hladká a lesklá.
- Necháme potom vychladnúť.
Pripravte maslový krém:
- Zmiešame kávu s mliekom a odložíme bokom.
- V miske potom vyšľaháme maslo na vysokých otáčkach, kým nebude ľahké a nadýchané.
- Pomaly pridáme cukor a miešame, kým sa nespojí.
- Pridáme všetky ostatné prísady a premiešame.
Pripravte malinovú vrstvu:
- Želatínu zmiešame so studenou vodou a odložíme napučať.
- Vo veľkom hrnci potom zmiešame maliny s cukrom a varíme ich asi 15 minút. Odstavíme ich z ohňa, pridáme potom želatínu a nalejeme na plech vyložený silikónovým papierom s rozmermi 20×20 cm.
- Vrstvu želé necháme vychladnúť na izbovú teplotu a potom ju vložíme do chladničky alebo mrazničky.
Zostavte zákusok:
- Položte jeden vrch piškóty na rovný povrch. Hojne ju potrite kávovým sirupom a potom na ňu naneste polovicu maslového krému.
- Prikryte druhou piškótou potretou sirupom a navrch potom naneste celé ganache.
- Pokračujte vo vrstvení – piškóta, sirup, ½ maslového krému, posledná piškóta a nakoniec aj jahodové želé.
Francúzsky zakusok vložte do chladničky aspoň na 3 hodiny. Podávajte studený.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Banálne jednoduchý a mimoriadne krémový. Recept na španielsky cheesecake
Jemné, vláčne a sladké. S touto zložkou sú muffiny šampiónom
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.