02.06.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/MgPL).
Koľko ľudí, toľko chutí, ale jedno je isté – praženicu má rád asi každý. Niektorí ju pripravujú na „bohatý spôsob“ s hubami, slaninou či zeleninou. Iní dávajú prednosť jemnej verzii na masle s pažítkou. Ja však milujem zamatovo krémovú praženicu a tú dosahujem vďaka jednému netypickému triku. Najprv si poviete, že to nie je možné – a potom si okamžite naložíte plný tanier.

Foto: shutterstock/MgPL
Praženica je jedlo, ktoré znesie nespočetné množstvo variácií. Niekto najprv rozšľahá vajcia a vyleje ich na panvicu, iný ich rozbíja priamo na rozpálený tuk, kde najprv mieša bielko a potom žĺtok. Ďalší zasa pridáva vajcia k restovaným hubám, špenátu alebo klobáse – a všetky tieto verzie môžu byť chutné.
No ani jedna nie je taká chutná ako tá, ktorú považujem už roky za najlepšiu na svete. Nepoužívam maslo, nepoužívam masť ani majonézu. Namiesto toho zohrejem na panvici kyslú smotanu. Výsledok? Praženica je božsky krémová, jemná a jednoducho – dokonalá. Podávam ju len s pažítkou, lebo nič viac netreba. No ak si želáte, môžete si pridať obľúbené suroviny – len nezabudnite na smotanu. Najlepšie 18 % kyslú.
Krémová praženica ako nikdy predtým. Stačí jedna lyžica
Ingrediencie:
- 4 vajcia
- kopcovitá lyžica 18 % kyslej smotany
- soľ a čierne korenie podľa chuti
- pažítka na ozdobenie
Postup prípravy praženice na smotane:
1. Pripravte si panvicu a dajte na ňu kopcovitú lyžicu kyslej smotany. Ideálne je, ak je hustejšia, ale aj redšia poslúži. Začnite ju zohrievať a občas premiešajte stierkou.
2. Keď smotana začne jemne bublať, rozbite do nej vajcia. Počkajte chvíľu, kým sa bielka začnú zrážať, potom začnite miešať – a miešajte nepretržite, až kým nedosiahnete želanú konzistenciu.
3. Ja mám najradšej krémovú a jemne tekutú praženicu – tú dosiahnem po zhruba dvoch minútach pomalého smaženia. Na záver dochuťte soľou a korením, premiešajte a posypte pažítkou. Podávajte hneď.

Foto: shutterstock/siamionau pavel
Varianty s ďalšími prísadami
Takúto praženicu si môžete pripraviť aj s rôznymi doplnkami. Tie však odporúčam najprv krátko opiecť – ideálne na masle.
Ak použijete slaninu alebo klobásu, nechajte z nich najprv vytiecť tuk. Až potom pridajte smotanu, všetko chvíľu poduste a nakoniec vlejte vajcia. Táto verzia zasýti na dlhé hodiny.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Po tomto raňajkovom smoothie nebudete hladní až do obeda. Pripravíte ho za 5 minút!
Slováci milujú grécku kuchyňu. Ich miešané vajíčka sú kulinárskym nebom
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.