02.06.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Stokkete).
Neurológ Aaron S. Lord z jednej z nemocníc v New Yorku verí, že konkrétne potraviny v našej strave môžu znížiť riziko výskytu mozgovej porážky. Menu odporúčané lekárom môže zároveň chrániť pred rozvojom demencie. Zistite, čo jesť, aby ste chránili mozog pred ochoreniami.

Foto: shutterstock/Stokkete
Aaron S. Lord je vedúcim neurológie v nemocnici NYU Langone Hospital – Brooklyn a ľudský mozog ho fascinuje už od detstva. Špecializuje sa na liečbu mozgových príhod, epilepsie a krvácania do mozgu. Podieľa sa aj na výskume prevencie mozgových príhod – čítame na webovej stránke nemocnice, kde pracuje.
Neurológ pripomína, že zdravá strava má pozitívny vplyv nielen na našu postavu a srdce, ale aj na mozog. Strava môže urýchliť rozvoj vážnych ochorení mozgu, no môže ho aj chrániť pred problémami. Lekár prezradil, čo sa pravidelne objavuje v jeho jedálničku, aby si čo najdlhšie udržal dobrý stav mozgu.
Ryby, zelenina a orechy
Aaron S. Lord dbá na to, aby v jeho strave nechýbali tučné ryby ako losos či halibut. Tie sú bohaté na omega-3 mastné kyseliny, ktoré pôsobia protizápalovo, zlepšujú pamäť a sústredenie, zmierňujú stres a chránia pred depresiou.
Zdrojom omega-3 sú aj orechy, najmä vlašské orechy, ktoré sú v kuchyni tohto neurológa často prítomné ako samostatná desiata alebo prísada do koláčov, jedál či šalátov.
V jeho jedálničku pre mozog majú významné miesto aj druhy zeleniny, ktoré pozitívne ovplyvňujú črevnú mikroflóru. Tá zas priaznivo pôsobí na funkcie mozgu. Dbá tiež na to, aby často konzumoval paradajky, ktoré sú zdrojom lykopénu — silného antioxidantu. Táto látka chráni mozog pred neurodegeneráciou.

Foto: shutterstock/Aleksey Kurguzov
Čučoriedky, olivový olej, kurkuma a čaj
Neurológ konzumuje veľa čučoriedok a odporúča ich aj svojim pacientom, pretože sú plné flavonoidov, ktoré znižujú oxidačný stres v mozgu. Zdrojom flavonoidov sú aj káva a čaj, ktoré by mali byť súčasťou nášho každodenného jedálnička.
Ako prísadu do šalátov a omáčok používa Aaron S. Lord olivový olej, ktorý je zdrojom zdravých tukov a znižuje hladinu zlého cholesterolu. Podľa lekára sa do rôznych jedál oplatí pridávať aj kurkumu. Táto korenina obsahuje kurkumín — látku, ktorá zabraňuje tvorbe amyloidových plakov typických pre Alzheimerovu chorobu.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Všetci si myslia, že takáto ovsená kaša je zdravá. V skutočnosti ide o najhoršie prísady
Ktorý čaj na chudnutie? Predstavujeme najlepší a najhorší výber
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.