2.6.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Wesley Meier).
Čo pripraviť z tvarohu ako dezert? Tradičný tvarohový koláč z rúry nie je jedinou možnosťou, ktorá prichádza do úvahy. Mám spôsob, ako vytvoriť zamatový, sladký koláč bez pečenia len s niekoľkými jednoduchými prísadami. Jeden hrniec, chvíľka varenia a na pečenie môžete zabudnúť.

Foto: shutterstock/Wesley Meier
Poznáme dezerty, ktoré sa pripravujú v momente. Sú aj také, ktoré si vyžadujú trochu času a trpezlivosti. Pre mňa je práve takýmto koláčom varený tvarohový koláč. Bez pečenia a kombinovania vznikne jednoduchý, jemný a krémový – presne taký, aký robila moja babička. Tvaroh pomaly varila v hrnci, kým zmes nezačala mierne hustnúť. Potom to všetko navŕšila na sušienky a dala do chladničky. Potom sa začalo čakať, kým to stuhne. Ale stálo to za to. Dnes som si na tento recept spomenula náhodou. A poviem jedno, nepoznám človeka, ktorému by nechutnal.
Jednoduchý recept na varený tvarohový koláč. Dezert, ktorý nevyžaduje pečenie, ale je pôsobivý
Varený cheesecake je skvelou voľbou pre zaneprázdnených ľudí alebo tých, ktorí neradi pečú. Môžete ho pripraviť v hrnci za niekoľko minút a odložiť na stuhnutie. O všetko ostatné sa postará chladnička. Konzistencia? Jemná, krémová a chuť nie je príliš sladká. Perfektné na leto aj mimo neho.
Suroviny na plech s priemerom 20-22 cm:
- 750 g polotučného tvarohu (2-3 krát pomletého)
- 150 g masla
- 150 g cukru
- 2 lyžičky vanilkového cukru alebo lyžička vanilkového extraktu
- 3 vajcia
- balíček vanilkového pudingu (približne 40 g, bez cukru)
- 50 ml mlieka
- 200 g sušienok
Ako dlho vydrží uvarený cheesecake? Zmizne skôr, ako sa pokazí
Uvarený cheesecake vydrží v chladničke až 4-5 dní. Je dôležité, aby sa skladoval zakrytý, najlepšie v pevne uzavretej nádobe alebo zabalený v potravinovej fólii. Jeho chuť časom dozrieva a štruktúra je každým dňom ešte lepšia.
Spôsob prípravy:
- Maslo rozpustite vo veľkom hrnci s hrubým dnom, najlepšie na veľmi miernom ohni, aby sa nepripálilo.
- Keď je tekuté, pridajte cukor a vanilkový cukor alebo extrakt. Miešajte, kým sa všetko čiastočne nerozpustí.
- Pridajte tvaroh a za stáleho miešania zahrievajte. Spočiatku bude zmes pomerne hustá, ale po zahriatí sa stane tekutejšou a krémovejšou.
- V samostatnej miske dôkladne vyšľahajte vajcia. Keď je tvarohová zmes teplá, ale nie vriaca, pridávajte ich tenkým prúdom za stáleho miešania, aby sa nezrazili.
- Potom pripravte puding. Dôkladne zmiešajte prášok a mlieko, aby v nich neboli hrudky. Pridajte do hrnca so syrovou zmesou a varte ďalšie 2 – 3 minúty, kým zmes nezhustne a nezačne sa mierne „ťahať“.
- Na dno tortovej formy (alebo inej formy vystlanej papierom) vložte sušienky. Na sušienky nalejte horúcu syrovú zmes a jemne ju uhlaďte.
- Odstavte, aby sa vychladil pri izbovej teplote, a potom vložte do chladničky aspoň na 4 hodiny alebo najlepšie na celú noc.
Po vychladnutí bude cheesecake pripravený na krájanie. Výborne chutí s karamelovou polevou, ovocím alebo jednoducho samostatne.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Tvarohové lievance s jahodami. Sú také chutné a jemné, že zmiznú priamo z panvice
Jemné, vláčne a sladké. S touto zložkou sú muffiny šampiónom
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.