2.6.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Maslova Valentina).
Zemiakové placky sú jedným z najobľúbenejších jedál slovenskej kuchyne. Sú chrumkavé a sýte a môžu sa podávať na mnoho spôsobov. Mnohí ľudia k nim hľadajú zdravé a rovnako chutné alternatívy. Jednou z takýchto alternatív sú karfiolové placky, ktoré sú ľahko stráviteľné a jednoduché na prípravu. Pre svoje vlastnosti sa odporúčajú okrem iného aj seniorom. Tak si nájdite recept a pripravte si ich na večeru.

Foto: shutterstock/Maslova Valentina
Rýchle a jednoduché nápady na večeru majú cenu zlata, o to viac, ak sú aj zdravé. To je prípad karfiolových placiek, ktoré sú podľa mnohých ľudí dokonca lepšie ako tie zo zemiakov. Okrem toho sa karfiol považuje za jednu z najzdravších druhov zeleniny, najmä pre seniorov.
Karfiol – zdravá zelenina s mnohými možnosťami
Jarné a letné obdobie je najlepším časom na zavedenie väčšieho množstva zeleniny do vášho jedálnička. Stojí za to obrátiť pozornosť na karfiol, ktorý je chutný a zdravý a má mnohostranné využitie. Môžete z neho pripraviť chutnú karfiolovú polievku, zdravé občerstvenie alebo môžete vyskúšať prípravu chrumkavých placiek, ktoré potešia celú rodinu.
Navyše je to zdravá možnosť jedla, ktorá sa okrem iného odporúča aj pre seniorov.

Foto: shutterstock.com/Angel Simon
- Karfiol je totiž bohatý na živiny. Má mnohostranný účinok na organizmus, podporuje fungovanie nervového, tráviaceho a obehového systému.
- Táto zelenina sa preto odporúča seniorom, pretože potreba podporných zložiek, ako sú imunita a trávenie, sa s vekom zvyšuje.
Karfiolové placky preto môžu byť chutným spôsobom, ako túto zeleninu zaradiť do každodenného jedálnička.
- Najmä preto, že sú ľahko stráviteľné, takže sú vhodné pre ľudí s citlivým tráviacim systémom.
- Okrem toho ide o menej kalorické jedlo s vysokou výživovou hodnotou.
Ide teda o ideálny pokrm pre seniorov, ktorý sa vyznačuje jednoduchou prípravou a vysokou náplňou cenných zložiek pre zdravie.
Recept na karfiolové placky. Nápad na zdravú večeru
Karfiolové placky sú návrhom jedla, ktoré sa dá podávať na mnoho spôsobov. Výborne sa hodia samostatne, ako aj s omáčkou alebo inými prílohami. To znamená, že sa rýchlo neomrzia a nájdu si trvalé miesto vo vašom jedálnom lístku.
Na ich prípravu budete potrebovať tieto suroviny:
- stredne veľký karfiol rozdelený na ružičky
- 2 vajcia
- 3 lyžice múky
- nasekanú cibuľu
- 2 strúčiky cesnaku pretlačené cez lis
- soľ a korenie
- olej na vyprážanie
Spôsob prípravy:
- Začneme tým, že karfiol uvaríme do mäkka. Po scedení ho necháme vychladnúť a potom ho rozmixujeme na jemnú pastu.
- Pridáme potom vajcia, múku, cibuľu a cesnak. Dochutíme soľou a aj korením. Všetko dôkladne premiešame.
- Na panvici rozohrejeme olej a do horúceho tuku potom dávame po lyžičkách malé porcie zmesi. Placky smažíme na strednom ohni, kým nie sú z oboch strán zlatisté.
Tuk osušte papierovou utierkou a podávajte samostatne alebo napríklad s obľúbenou omáčkou. Dobrú chuť!
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Vmiešajte karfiol a dajte na panvicu. Aj vašej svokre sa rozžiaria oči
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.