02.06.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/nelea33).
Banány, hoci prirodzene nerastú v slovenských sadoch, rozhodne patria medzi obľúbené ovocie Slovákov a pravdepodobne ich nájdeme v každej druhej domácnosti. Sú výživné, chutné, obsahujú veľa draslíka a majú vysoký index sýtosti, takže sa oplatí zaradiť ich do jedálnička. Môžeme ich však tiež premeniť na výnimočný dezert – a teraz nemáme na mysli lievance ani koláč. Ide o pouličnú klasiku z východnej Ázie a Afriky.

Foto: shutterstock/nelea33
Čo pripraviť na dezert? Táto dilema nás často sprevádza nielen počas stretnutí vo väčšej skupine, ale aj vtedy, keď chceme rodine naservírovať niečo sladké po obede. Samozrejme, môžeme vytiahnuť čokoládu alebo sušienky, ale môžeme tiež vniesť do našej kuchyne trochu exotiky a pripraviť pečené banány.
Tento dezert je jednoduchý, rýchly a taký chutný, že odteraz budete banány kupovať na kilogramy a pripravovať ich takmer každý deň. Čo je okrem ovocia dôležité? Len cukor, maslo a trochu škorice. Zvyšok je panvica a čas.
Banány ešte nikdy neboli také chutné. Na dezert pripravte pochúťku z Ázie
Ingrediencie:
- 4 banány, najlepšie veľmi zrelé,
- na jeden banán jedna kopcovitá lyžica trstinového cukru,
- 2 kopcovité lyžice masla,
- zarovnaná lyžička mletej škorice.
Pečené banány – postup:
1. Pripravte si panvicu a zohrejte na nej maslo, malo by začať jemne peniť. Keď bude maslo horúce, pridajte cukor a smažte na miernom ohni, občas premiešajte, kým sa cukor nerozpustí. Dajte pozor, aby sa cukor nespálil – inak zhorkne.
2. Banány ošúpte a pozdĺžne rozrežte na polovicu. Potom ich položte na panvicu s karamelom, jemne posypte škoricou a smažte na miernom ohni niekoľko minút.
3. Keď sa banány skaramelizujú z jednej strany, opatrne ich otočte (pozor, môžu sa rozpadávať). Smažte ešte chvíľu na pomerne silnom ohni a občas pohybujte panvicou, aby karamel dôkladne obalil banány.
Pečené banány sú naozaj novou dimenziou chuti. Ako ich podávať? Možností máte niekoľko. Môžete ich podávať so šľahačkou a sezónnym ovocím. Môžete k nim pridať nasekanú mliečnu alebo horkú čokoládu, alebo kopček vanilkovej zmrzliny.
Nech už pečené banány podáte akokoľvek, môžete si byť istí, že vaši blízki budú nadšení týmto nezvyčajným dezertom.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Rýchly koláč s jahodami a želé. Tento lahodný nadýchaný obláčik vždy vyjde
Určite si ho pripravte, kým trvá sezóna jahôd. Potrebujete len 3 prísady
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.