Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Recepty, Tipy,

Ide o najzdravšiu časť bravčového mäsa, ktorú možno konzumovať aj pri diéte. Má veľa bielkovín a málo kalórií

2.6.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Maksim Toome). Považuje sa za jedno z najušľachtilejších a zároveň najzdravších mäsových výrobkov, ktoré si môžete ľahko kúpiť v obchode. Hoci sa bravčová panenka...

2.6.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Maksim Toome).

Považuje sa za jedno z najušľachtilejších a zároveň najzdravších mäsových výrobkov, ktoré si môžete ľahko kúpiť v obchode. Hoci sa bravčová panenka spája s tučným bravčovým mäsom, je to len škodlivý stereotyp. Na pozadí bravčovej krkovičky, slaniny a pleca je skutočne nízkokalorická a plná hodnotných výživových hodnôt. Zistite, kto by ju mal jesť.

Ide o najzdravšiu časť bravčového mäsa, ktorú možno konzumovať aj pri diéte. Má veľa bielkovín a málo kalórií.
Foto: shutterstock/Maksim Toome

Hoci sa bravčové mäso často spája s vysokým obsahom tuku, bravčová panerka ozhodne vyniká nad ostatnými. Považuje sa za najlepšiu časť bravčového mäsa – z hľadiska výživovej hodnoty aj chuti. Nepatrí medzi najlacnejšie (minimálne 8 eur za kilogram), ale aj tak sa oplatí po nej siahnuť. Pri výbere bravčovej panenky v obchode sa riaďte jej vzhľadom. Čerstvé mäso vyniká svetloružovou farbou na celom reze. Kto by ju mal jesť a ako pripraviť bravčovú panenku, aby bola šťavnatá a chutná?

Bravčová panenka – najzdravšia časť bravčového mäsa

Bravčová panenka je jednou z najoceňovanejších a najjemnejších častí bravčového mäsa. Je to malý sval, ktorý sa nachádza pozdĺž chrbta ošípanej. Bravčová panenka je predovšetkým výnimočne chudá a nízkokalorická – obsahuje oveľa menej tuku ako bravčová krkovička alebo slanina (ako len asi 3,5 – 4 g na 100 g mäsa). V 100 g bravčovej panenky je približne 144 kcal, zatiaľ čo pečená bravčová krkovička obsahuje 205 kcal a slanina 400 kcal. Okrem toho je ľahko stráviteľná – dobre pripravená (pečená, dusená alebo dusená v pare) nezaťaží tráviaci systém. Preto sa odporúča všetkým, ktorí si strážia postavu a nechcú sa vzdať bravčového mäsa v strave.

Bravčová panenka – najzdravšia časť bravčového mäsa.
Foto: shutterstock/Angelika Heine

Okrem toho je bravčová panenka bohatým zdrojom ľahko stráviteľných bielkovín. Výborne sa hodí ako prísada do jedál na regeneráciu a posilnenie svalov. Je tiež pokladnicou vitamínov skupiny B, ktoré podporujú správne fungovanie nervového systému a metabolizmu. Mäso dodáva telu aj množstvo minerálov vrátane zinku, fosforu a selénu. Tieto látky prospievajú zdraviu kostí, podporujú funkciu štítnej žľazy, posilňujú imunitný systém a zlepšujú vzhľad pokožky, vlasov a nechtov.

Kto by mal jesť bravčovú panenku?

Vďaka živinám, ktoré sa nachádzajú v bravčovej panenke, je vhodnou voľbou pre mnohé skupiny ľudí. Môže si ju dopriať každý, kto dbá o zdravú postavu. Mäso má málo kalórií (aj keď nie toľko ako napríklad morčacie) a navyše obsahuje málo tuku, ale veľa bielkovín. Vďaka tomu úžasne zasýti na dlhú dobu bez toho, aby poskytovalo zbytočné kalórie. Bielkoviny tiež podporujú výstavbu a regeneráciu svalov, čo pomáha športovcom a fyzicky aktívnym ľuďom pri každodennom tréningu.

Bravčová panenka je mäso pre seniorov a deti. Vďaka svojej jemnej štruktúre je ľahko stráviteľná. Dôležitý je aj vysoký obsah vitamínov skupiny B a minerálnych látok (selén, zinok, fosfor), ktoré sú dôležité najmä pre najmladších a ľudí nad 60 rokov. Posilňujú imunitu a starajú sa o nervový systém (a tým aj o lepšiu pamäť a koncentráciu).

Mäso má málo kalórií (aj keď nie toľko ako napríklad morčacie) a navyše obsahuje málo tuku, ale veľa bielkovín.
Foto: shutterstock/Bernd Juergens

Bravčová panenka sa odporúča všetkým, ktorí majú problémy s trávením – správne pripravená nezaťaží tráviaci systém. Môžu ju jesť aj diabetici a ľudia s inzulínovou rezistenciou. Mäso neobsahuje veľké dávky tuku a sacharidov, takže nespôsobuje náhle vzostupy hladiny cukru v krvi. Je však dôležité si uvedomiť, že nielen výber správneho mäsa je zdravý. Dôležitý je aj spôsob jeho prípravy. Aby ste si mohli vychutnať výživovú hodnotu bravčovej panenky, musíte sa vyhnúť jej vyprážaniu a s ťažkými, mastnými prísadami. Našťastie sa z bravčovej panenky dajú pripraviť jedlá, ktoré sú nielen chutné, ale aj v súlade so zásadami zdravej výživy.

Čo pripraviť z bravčovej panenky?

Príprava bravčovej panenky je veľmi jednoduchá. Je mimoriadne jemná, a preto by mala byť stredobodom pokrmu. Pri príprave príloh treba dbať na to, aby neprevládala jej jemná aróma a aby sa do pokrmu nepridalo príliš veľa „prázdnych kalórií“. Mäso je krehké a nevyžaduje si dlhú tepelnú úpravu (stačí približne niekoľko minút, aby bolo hotové).

Panenka sa dobre hodí do každodenných jedál, ako aj do náročnejších pokrmov. Môže sa plniť, piecť, grilovať, dusiť v omáčke alebo podávať za studena vo forme carpaccia. Je vhodná ako prísada do večere a grilovaných jedál, jedál z jedného hrnca, teplých a studených predjedál.

@the_cotchi

👨🏼‍🍳Panenka s batátama 📍Tady to máš. Vepřová panenka, co si prošla spa terapií na pánvi a skončila v horkém objetí trouby. Šťavnatá, růžová, dokonale připravená. K tomu batáty, co ti při pečení v troubě zpívají gospel, a glazura? Říkám ti rovnou, lepší jsi neochutnal/a ani na dovolené, kterou sis ještě nezarezervoval/a. 📍 Tohle není večeře. To je show. Každé sousto má svůj moment na pódiu! Šťavnatá panenka zpívá hlavní vokály, batáty drží rytmus a pažitkový dip? Ten to celé míchá jako DJ na afterparty. Výsledkem je symfonie chutí, po které si budeš chtít olíznout talíř (a možná i pánvičku). Jestli si tohle neuložíš do oblíbených, tak nevíš, co je láska! 📍Trouba 180 stupňů: – Batáty 40-50 minut (doměkka) – Panenka uvnitř 60-63 stupňů (pekl jsem 30 minut) 📍Pažitkový dip: – 150 g řeckého jogurtu nebo zakysané smetany – 1-2 lžíce citronové šťávy – 2 lžíce nasekané pažitky – sůl a pepř podle chuti 📍Panenka: – 600–700 g vepřové panenky – sůl, čerstvě mletý pepř – 2 lžíce ghí nebo oleje – 3-4 stroužky česneku (rozmáčknuté) – čerstvý tymián nebo rozmarýn (několik snítek) 📍Batáty: – 800 g batátů – olivový olej – sůl a pepř podle chuti – 1,5 lžičky sušeného nebo čerstvého tymiánu – volitelně: špetka uzené papriky 📍Glazurová omáčku: – 60 g másla – 2 lžíce medu – 4 lžíce balsamico octa (nebo červeného vinného) – (já pužil fíkové balsamico) – sůl a pepř na dochucení #recept #recepty #vareni #peceni #panenka #veprove #maso #bataty #delicious #obed

♬ původní zvuk – Tomáš Kočař

Čo pripraviť z bravčovej panenky? Na večeru môžete pripraviť medailóniky z panenky v smotanovo-horčicovej, hubovej alebo zelenej paprikovej omáčke. Výborne chutí aj celá pečená panenka s bylinkami a cesnakom. Mäso naplňte sušenými paradajkami a mozzarellou, aby ste mu dodali mierne taliansku príchuť. Milovníci francúzskych chutí môžu vyskúšať ragú z panenky s cuketou a paprikou alebo sviečkovú dusenú v jablčnom mušte s tymiánom, modrým syrom a hruškou.

Panenka sa výborne hodí aj na grilovanie. Keď ju stiahnete z grilu, je šťavnatá a plná chuti. Napichujte ju na špízy, nevyhnutne s cibuľou, cuketou a hubami. Alebo ho jednoducho marinujte v tymiáne a grilovacom korení a podávajte nakrájané na tenké plátky. Na večeru podávajte carpaccio, sviečkovicu v slivkovej a škoricovej omáčke alebo dusenú sviečkovicu s jablkami a cibuľou. Tieto návrhy sú o niečo ľahšie a jemnejšie, so sladšou chuťou. Ak máte radi trochu výraznejšie jedlá, pripravte si sviečkovicu na čínsky spôsob so zázvorom a sójovou omáčkou.

@vse.od.katy

Panenka s pepřovou omáčkou 🐷🍽️ Schválně, kolikrát jsem řekla slovo „přidáš“ 😅 #panenka #peprovaomacka #veprovapanenka #obed #vecere #recept

♬ původní zvuk – vse.od.katy

Mäso sa oplatí podávať pri špeciálnych oslavách. Stačí chvíľa a na stole sa objaví sviečková z lístkového cesta s brusnicami a orechmi alebo sviečková na provensálsky spôsob s olivami a bylinkami. Ako vidíte, táto časť bravčového mäsa sa dá v kuchyni využiť naozaj na mnoho spôsobov. O to viac, že je jednoduchá na spracovanie.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:


Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Ako spomaliť starnutie mozgu? Neurológ: denne robím týchto sedem vecí

4.6.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Soloviova Liudmyla). Chcete si zachovať bystrú myseľ aj vo vyššom veku? Britská neurologička odhalila sedem jednoduchých návykov, ktoré praktizuje…

Najproblematickejšie orechy. Nejedzte ich bez obmedzení, môžu uškodiť

04.06.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/yul38885) Orechy sú síce zdravé, no ak ich konzumujete vo veľkom, môžu narobiť viac škody ako úžitku. Nejde len…

Gruzínska káva z Batumi – výnimočná aróma a tajomstvo dlhovekosti

04.06.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/utaem2022) Gruzínske Batumi si mnohí spájajú s čajovými plantážami, no domáci milujú aj kávu. Príprava kávy je pre nich…

Prehliadaný, ale dôležitý pre kosti, štítnu žľazu a pokožku. Nájdete ho v čaji a orechoch

03.06.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Danijela Maksimovic). Hovorí sa o železe, vápniku, horčíku… ale čo taký mangán? Tento nenápadný minerál má v tele dôležitú…

Nie len menej soli. Toto by mal jesť každý s vysokým tlakom

3.6. 2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/charnsitr). Viac ako 2 milióny Slovákov trpí vysokým krvným tlakom. Všetci počúvame, že máme obmedziť soľ, ale nové…

Auto Trendy

Nemecký automobilový gigant sa zmenšuje: VW prepustí tretinu pracovnej sily

4.6.2025 Redakcia Auto trendy - Nemecký automobilový gigant plánuje prepustiť až 35 000 pracovníkov do roku 2030. Odchádzajúci zamestnanci môžu dostať odstupné až do výšky 400 000 eur.

Šokujúci vek áut na našich cestách: Polovica Slovákov jazdí na veteránoch

4.6.2025 Redakcia Auto trendy - Priemerný vek automobilov v strednej a východnej Európe prekročil 12 rokov, no väčšina vodičov si to nepripúšťa. Štatistiky hovoria jasnou rečou – naše cesty zaplavili…

Prečo sú pneumatiky vždy čierne? Existuje na to konkrétny dôvod

4.6.2025 Redakcia Auto trendy - Čierna farba nie je len dizajnovou voľbou, ale má zásadný vplyv na bezpečnosť a životnosť pneumatík vášho auta.

Toyota GR Corolla prichádza s výkonom, ktorý vás posadí na zadok!

3.6.2025 Redakcia Auto trendy - Športový hatchback, ktorý doteraz Európania mohli len závidieť Amerike a Japonsku, konečne dostane zelenú aj na našom kontinente. Toyota GR Corolla s ohromujúcim výkonom 304…

Gumový pásik pod autom: Kedysi hit, dnes rarita. Prečo zmizol z našich ciest?

3.6.2025 Redakcia Auto trendy . Pamätáte si ten malý gumový pásik visiaci spod zadného nárazníka? Kedysi ho malo takmer každé auto, dnes po ňom niet ani stopy. Čo sa stalo…

Nemecké automobilky hľadajú kľúčik k americkým clám. Bude stačiť výroba priamo v USA?

3.6.2025 Redakcia Auto trendy - Trojica nemeckých automobilových gigantov rokuje s Washingtonom o spôsoboch, ako obísť nové clá. Investície v miliardách dolárov by mohli byť ich vstupenkou na americký trh…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov