2.6.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Maksim Toome).
Považuje sa za jedno z najušľachtilejších a zároveň najzdravších mäsových výrobkov, ktoré si môžete ľahko kúpiť v obchode. Hoci sa bravčová panenka spája s tučným bravčovým mäsom, je to len škodlivý stereotyp. Na pozadí bravčovej krkovičky, slaniny a pleca je skutočne nízkokalorická a plná hodnotných výživových hodnôt. Zistite, kto by ju mal jesť.

Foto: shutterstock/Maksim Toome
Hoci sa bravčové mäso často spája s vysokým obsahom tuku, bravčová panerka ozhodne vyniká nad ostatnými. Považuje sa za najlepšiu časť bravčového mäsa – z hľadiska výživovej hodnoty aj chuti. Nepatrí medzi najlacnejšie (minimálne 8 eur za kilogram), ale aj tak sa oplatí po nej siahnuť. Pri výbere bravčovej panenky v obchode sa riaďte jej vzhľadom. Čerstvé mäso vyniká svetloružovou farbou na celom reze. Kto by ju mal jesť a ako pripraviť bravčovú panenku, aby bola šťavnatá a chutná?
Bravčová panenka – najzdravšia časť bravčového mäsa
Bravčová panenka je jednou z najoceňovanejších a najjemnejších častí bravčového mäsa. Je to malý sval, ktorý sa nachádza pozdĺž chrbta ošípanej. Bravčová panenka je predovšetkým výnimočne chudá a nízkokalorická – obsahuje oveľa menej tuku ako bravčová krkovička alebo slanina (ako len asi 3,5 – 4 g na 100 g mäsa). V 100 g bravčovej panenky je približne 144 kcal, zatiaľ čo pečená bravčová krkovička obsahuje 205 kcal a slanina 400 kcal. Okrem toho je ľahko stráviteľná – dobre pripravená (pečená, dusená alebo dusená v pare) nezaťaží tráviaci systém. Preto sa odporúča všetkým, ktorí si strážia postavu a nechcú sa vzdať bravčového mäsa v strave.

Foto: shutterstock/Angelika Heine
Okrem toho je bravčová panenka bohatým zdrojom ľahko stráviteľných bielkovín. Výborne sa hodí ako prísada do jedál na regeneráciu a posilnenie svalov. Je tiež pokladnicou vitamínov skupiny B, ktoré podporujú správne fungovanie nervového systému a metabolizmu. Mäso dodáva telu aj množstvo minerálov vrátane zinku, fosforu a selénu. Tieto látky prospievajú zdraviu kostí, podporujú funkciu štítnej žľazy, posilňujú imunitný systém a zlepšujú vzhľad pokožky, vlasov a nechtov.
Kto by mal jesť bravčovú panenku?
Vďaka živinám, ktoré sa nachádzajú v bravčovej panenke, je vhodnou voľbou pre mnohé skupiny ľudí. Môže si ju dopriať každý, kto dbá o zdravú postavu. Mäso má málo kalórií (aj keď nie toľko ako napríklad morčacie) a navyše obsahuje málo tuku, ale veľa bielkovín. Vďaka tomu úžasne zasýti na dlhú dobu bez toho, aby poskytovalo zbytočné kalórie. Bielkoviny tiež podporujú výstavbu a regeneráciu svalov, čo pomáha športovcom a fyzicky aktívnym ľuďom pri každodennom tréningu.
Bravčová panenka je mäso pre seniorov a deti. Vďaka svojej jemnej štruktúre je ľahko stráviteľná. Dôležitý je aj vysoký obsah vitamínov skupiny B a minerálnych látok (selén, zinok, fosfor), ktoré sú dôležité najmä pre najmladších a ľudí nad 60 rokov. Posilňujú imunitu a starajú sa o nervový systém (a tým aj o lepšiu pamäť a koncentráciu).

Foto: shutterstock/Bernd Juergens
Bravčová panenka sa odporúča všetkým, ktorí majú problémy s trávením – správne pripravená nezaťaží tráviaci systém. Môžu ju jesť aj diabetici a ľudia s inzulínovou rezistenciou. Mäso neobsahuje veľké dávky tuku a sacharidov, takže nespôsobuje náhle vzostupy hladiny cukru v krvi. Je však dôležité si uvedomiť, že nielen výber správneho mäsa je zdravý. Dôležitý je aj spôsob jeho prípravy. Aby ste si mohli vychutnať výživovú hodnotu bravčovej panenky, musíte sa vyhnúť jej vyprážaniu a s ťažkými, mastnými prísadami. Našťastie sa z bravčovej panenky dajú pripraviť jedlá, ktoré sú nielen chutné, ale aj v súlade so zásadami zdravej výživy.
Čo pripraviť z bravčovej panenky?
Príprava bravčovej panenky je veľmi jednoduchá. Je mimoriadne jemná, a preto by mala byť stredobodom pokrmu. Pri príprave príloh treba dbať na to, aby neprevládala jej jemná aróma a aby sa do pokrmu nepridalo príliš veľa „prázdnych kalórií“. Mäso je krehké a nevyžaduje si dlhú tepelnú úpravu (stačí približne niekoľko minút, aby bolo hotové).
Panenka sa dobre hodí do každodenných jedál, ako aj do náročnejších pokrmov. Môže sa plniť, piecť, grilovať, dusiť v omáčke alebo podávať za studena vo forme carpaccia. Je vhodná ako prísada do večere a grilovaných jedál, jedál z jedného hrnca, teplých a studených predjedál.
Čo pripraviť z bravčovej panenky? Na večeru môžete pripraviť medailóniky z panenky v smotanovo-horčicovej, hubovej alebo zelenej paprikovej omáčke. Výborne chutí aj celá pečená panenka s bylinkami a cesnakom. Mäso naplňte sušenými paradajkami a mozzarellou, aby ste mu dodali mierne taliansku príchuť. Milovníci francúzskych chutí môžu vyskúšať ragú z panenky s cuketou a paprikou alebo sviečkovú dusenú v jablčnom mušte s tymiánom, modrým syrom a hruškou.
Panenka sa výborne hodí aj na grilovanie. Keď ju stiahnete z grilu, je šťavnatá a plná chuti. Napichujte ju na špízy, nevyhnutne s cibuľou, cuketou a hubami. Alebo ho jednoducho marinujte v tymiáne a grilovacom korení a podávajte nakrájané na tenké plátky. Na večeru podávajte carpaccio, sviečkovicu v slivkovej a škoricovej omáčke alebo dusenú sviečkovicu s jablkami a cibuľou. Tieto návrhy sú o niečo ľahšie a jemnejšie, so sladšou chuťou. Ak máte radi trochu výraznejšie jedlá, pripravte si sviečkovicu na čínsky spôsob so zázvorom a sójovou omáčkou.
Mäso sa oplatí podávať pri špeciálnych oslavách. Stačí chvíľa a na stole sa objaví sviečková z lístkového cesta s brusnicami a orechmi alebo sviečková na provensálsky spôsob s olivami a bylinkami. Ako vidíte, táto časť bravčového mäsa sa dá v kuchyni využiť naozaj na mnoho spôsobov. O to viac, že je jednoduchá na spracovanie.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Ako pripraviť šťavnatú bravčovú panenku? Podľa tohto receptu bude výnimočne jemná
Sú zamatové a plné kolagénu a Slováci sa ich boja. Líčka v tejto omáčke sú poézia
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.