Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Recepty, Tipy, Zdravie,

Chlieb, ktorý pôsobí ako vysávač v črevách. Pomáha pri trávení a chudnutí

2.6.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/ricochet64). Chlieb by mal byť potešením pre chuťové bunky a zároveň elixírom zdravia. Preto dánsky chlieb (rugbrød) a jeho moderné varianty, ktoré sú obohatené...

2.6.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/ricochet64).

Chlieb by mal byť potešením pre chuťové bunky a zároveň elixírom zdravia. Preto dánsky chlieb (rugbrød) a jeho moderné varianty, ktoré sú obohatené o vlákninu a prírodné poklady z prírody, menia pohľad na chlieb. Napomáha tráveniu a podporuje cestu k štíhlejšej postave. Spoznajte tajomstvá dánskeho chleba a zistite, ako môže malá zmena vo vašom jedálničku priniesť veľkolepé výhody pre vaše telo a ducha.

Chlieb, ktorý pôsobí ako vysávač v črevách. Pomáha pri trávení a chudnutí.
Foto: shutterstock/ricochet64

Dánsky chlieb bez múky a droždia

Medzi nadýchanými rožkami a pšeničnými bochníkmi vyniká dánsky rugbrød ako klenot v korune chleba. Tento tmavý, kompaktný ražný chlieb bez pšeničnej múky a komerčného droždia vďačí za svoj jedinečný charakter prirodzenej fermentácii. Kvasnice a baktérie mliečneho kvasenia, ktoré spolupracujú v kvásku, mu dodávajú jedinečnú, mierne kyslú chuť a hustú štruktúru. Rugbrød je typickou dánskou kulinárskou tradíciou, ktorá je základom slávnych sendvičov smørrebrød.

Dánska filozofia zdravého chleba sa však vyvíjala a vznikli moderné varianty, ako napríklad chlieb s orieškami a semienkami. Tento druh chleba je úplne bez múky a droždia, jeho základom sú semená, orechy a prírodné spojivá, ako napríklad plantain alebo ľanové semienka. Vďaka svojmu zloženiu bohatému na vlákninu je prirodzeným regulátorom tráviaceho systému, podporuje peristaltiku a zdravie čriev, ako upozorňuje Healthline.

@skandibaking

A Danish rye bread, or rugbrød, with no sourdough starter required! 🥖 We replace the starter with yoghurt + buttermilk (and also use yeast for leavening) to preserve the flavor and get the perfect dense and seeded texture! And yes we said dense – this bread is meant to hold up many different toppings for smørrebrød! 😂 full recipe 🔗 in the b!o 🥰 #skandibaking #danish #ryebread #rugbrød #bread #healthy #asmr

♬ original sound – Skandibaking

Existuje dôvod, prečo sa rugbrød stal pilierom stravy Dánov. Vďaka iniciatíve Danish Whole Grain Partnership, ktorú opísal denník The Guardian, sa spotreba celozrnných obilnín v Dánsku zvýšila z 36 g na deň v roku 2008 na úctyhodných 82 g v roku 2019, vďaka čomu sa táto krajina stala európskym lídrom. Je to výsledok niekoľkoročnej kampane na podporu zdravých stravovacích návykov.

Kto by mal jesť dánsky chlieb?

Rugbrød obsahuje vysokú dávku vlákniny, vďaka čomu je spojencom pri regulácii hladiny cukru v krvi a podporuje ľudí s cukrovkou typu 2. Štúdia uverejnená v roku 2017 v časopise American Journal of Clinical Nutrition, zistila, že strava bohatá na celozrnné ražné výrobky prispieva k väčšiemu zníženiu hmotnosti a tuku v porovnaní so stravou založenou na rafinovanej pšenici. V šesťtýždňovej štúdii účastníci konzumujúci celozrnné ražné výrobky schudli v priemere 1,06 kg, zatiaľ čo kontrolná skupina na pšeničnej diéte pribrala 0,15 kg.

Pre tých, ktorí majú problémy s trávením, je rugbrød skutočným záchrancom. Absencia komerčných kvasníc a prítomnosť prírodných bakteriálnych kultúr v kvásku podporuje zdravú črevnú mikroflóru, znižuje nadúvanie a zlepšuje peristaltické pohyby čriev. Vďaka tomu je obzvlášť prospešný pre starších ľudí, ktorí často bojujú s poruchami trávenia.

Kto by mal jesť dánsky chlieb?
Foto: shutterstock/Hortimages

Vďaka nízkemu glykemickému indexu poskytuje dánsky chlieb dlhotrvajúci pocit sýtosti, čím pomáha kontrolovať chuť do jedla. V štúdii uverejnenej v roku 2023 v časopise Journal of Diabetes Research sa zistilo, že ľudia, ktorí jedli chlieb s nízkym inzulínovým indexom, podobný rugbrødu, schudli za tri mesiace v priemere 1,8 kg bez toho, aby museli zmeniť svoj životný štýl. To dokazuje, že rugbrød môže byť spojencom v boji proti nadváhe.

Dánsky chlieb – recept

Chcete zaviesť rugbrød do svojho jedálnička? Tu je recept na bezlepkový chlieb inšpirovaný dánskou klasikou, ktorý v sebe spája jednoduchosť a bohatú výživovú hodnotu.

Ingrediencie:

  • 300 g ovsených vločiek (certifikovaných pre bezlepkovú diétu),
  • 100 g slnečnicových semienok,
  • 100 g tekvicových semienok,
  • 80 g ľanových semienok (celých alebo mletých),
  • 50 g chia semienok,
  • 50 g plantain,
  • 100 g vlašských orechov (nakrájaných na menšie kúsky),
  • 50 g sušených brusníc alebo sultánok,
  • 1 čajová lyžička himalájskej soli,
  • 1 čajová lyžička škorice (nepovinne, pre jemnú chuť),
  • 500 ml vody (vlažnej),
  • 3 lyžice extra panenského olivového oleja,
  • 2 lyžice javorového sirupu alebo medu.

Príprava:

Vo veľkej miske zmiešajte všetky suché prísady (ovsené vločky, slnečnicové semienka, tekvicové semienka, ľanové semienka, chia semienka, plantain, orechy, brusnice, soľ a škoricu). V samostatnej miske zmiešajte mokré prísady (vodu, olej a javorový sirup). suché prísady pomaly prilievajte do mokrých a dôkladne miešajte drevenou lyžicou alebo stierkou, kým nevznikne husté, lepkavé cesto.

Odstavte pri izbovej teplote na 2-8 hodín, aby sa prísady spojili a zmes zhustla vďaka spojovacím vlastnostiam skorocelu a ľanového semienka. vyložte tortovú formu (približne 10×25 cm) papierom na pečenie. Zmes preneste do formy a dôkladne ju vyšľahajte, aby bola kompaktná a bez bublín. Vrch posypte ďalšími slnečnicovými alebo tekvicovými semienkami na ozdobu.

Rúru predhrejte na 180 °C (hore/dole, bez ventilátora). Chlieb pečte 60-65 minút, kým nie je zlatistý a palička zapichnutá do stredu nie je suchá. Po upečení vyberte chlieb z formy aj s papierom a nechajte ho úplne vychladnúť na mriežke. Po úplnom vychladnutí chlieb nakrájajte ostrým nožom, aby sa nerozpadol. Uchovávajte v chladničke zabalený v potravinovej fólii alebo v papieri až 7 dní. Môže sa tiež zmraziť.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:


Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Je potrebné variť ovsené vločky? Uľahčuje to trávenie, ale nie je to vždy nevyhnutné

03.06.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: súkromný archív). Ovsené vločky sa už roky tešia neochabujúcej popularite ako zdravá a výživná možnosť na raňajky. Ich bohatý…

Neexistuje lepší spaľovač tukov. Stačí pridať toto do kefíru

3.6. 2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Rustle). Túžite rýchlo schudnúť, cítiť sa ľahšie a sebavedomejšie v letných mesiacoch? Pomôcť vám môže jednoduchý prírodný spaľovač…

Nedocenený vitamín. Jeho nedostatok sa prejavuje na takmer celom tele

03.06.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Tatjana Baibakova). Výživové doplnky patria medzi najčastejšie užívané produkty u Slovákov. Podľa prieskumu portálu pilulka.sk a agentúry Behavio ich…

Prach sa prestane trvale usadzovať na nábytku. Takto to robí dokonalá gazdiná

3.6.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/RomanR). Na nábytku a podlahe sa občas usadzuje prach. V dôsledku toho musíme takmer každý deň všetko utierať handričkou.…

Exkluzívny dezert ako z najlepšej cukrárne. Francúzsky zákusok chutí šialene

3.6.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Natallia Harahliad). Francisserie sa označuje obľúbený francúzsky dezert, zákusok Opera. V tejto verzii je však poliaty lahodným malinovým želé.…

Auto Trendy

Toyota GR Corolla prichádza s výkonom, ktorý vás posadí na zadok!

3.6.2025 Redakcia Auto trendy - Športový hatchback, ktorý doteraz Európania mohli len závidieť Amerike a Japonsku, konečne dostane zelenú aj na našom kontinente. Toyota GR Corolla s ohromujúcim výkonom 304…

Gumový pásik pod autom: Kedysi hit, dnes rarita. Prečo zmizol z našich ciest?

3.6.2025 Redakcia Auto trendy . Pamätáte si ten malý gumový pásik visiaci spod zadného nárazníka? Kedysi ho malo takmer každé auto, dnes po ňom niet ani stopy. Čo sa stalo…

Nemecké automobilky hľadajú kľúčik k americkým clám. Bude stačiť výroba priamo v USA?

3.6.2025 Redakcia Auto trendy - Trojica nemeckých automobilových gigantov rokuje s Washingtonom o spôsoboch, ako obísť nové clá. Investície v miliardách dolárov by mohli byť ich vstupenkou na americký trh…

Letný trik, ktorý ocení každý motorista: Aká kvapalina do ostrekovačov vám zachráni život?

3.6.2025 Redakcia Auto trendy - Nesprávny výber môže poškodiť vaše auto a ohroziť bezpečnosť. Zistite, ako sa vyhnúť drahým opravám a pokutám.

Revolúcia v automobilovom svete: Elektrická Alpine A110 prekonáva fyzikálne zákony!

3.6.2025 Redakcia Auto trendy - Francúzska automobilka šokuje motoristický svet tvrdením, že nová generácia športiaku bude ľahšia než jej spaľovací predchodca. Môže sa stať nemožné skutočnosťou?

Keď lode plávajú pod zemou: Zázrak menom Stad Ship Tunnel

3.6.2025 Redakcia Auto trendy - Predstavte si, že sa plavíte na lodi divokým nórskym pobrežím. Vietor fúka, vlny sa vzdúvajú a vy sa modlíte, aby ste preplávali nebezpečným úsekom bez…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov