01.06.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Sanit Fuangnakhon).
Kantalupa je ovocie, ktoré možno v obchode prehliadaš. A to je škoda! Tento šťavnatý a sladký druh melónu sa stará o tvoje srdce, zrak a celkové zdravie. Prečo sa nazýva papieskym ovocím a ako ho zaradiť do jedálnička? Všetko ti prezradíme!

Foto: shutterstock/Sanit Fuangnakhon
Kantalupa: sladká bomba plná vody a vitamínov
Kantalupa, známa aj ako cukrový melón, pochádza z Afriky a Ázie. Svoje meno získala v 15. storočí v mestečku Cantalupo pri Ríme, kde ju pestovali pre pápežské záhrady. Dnes si ju môžeš kúpiť aj v slovenských supermarketoch.
Váži do 1 kilogramu a jej zelená, sieťovaná šupka ukrýva mäkkú, pomarančovú dužinu. Keď je kantalupa zrelá, nielenže sladko vonia, ale aj perfektne chutí. A najlepšie na nej? V 100 gramoch nájdeš iba 34 kalórií! Preto je skvelá aj pre tých, ktorí si strážia líniu.
Prečo by si ju mal jesť každý deň?
Kantalupa je bohatá na vitamín C, ktorý bojuje proti vírusom, chráni bunky pred starnutím a posilňuje imunitu. Okrem toho obsahuje aj veľké množstvo vody, takže dokonale hydratuje tvoje telo.
V jej sladkej dužine nájdeš tiež draslík. Tento minerál podporuje srdce, znižuje krvný tlak a zlepšuje metabolizmus. Navyše znižuje opuchy kĺbov a udržiava tvoju pamäť v ostrom režime.
Beta-karotén: ochranca srdca a zraku
Jednou z najcennejších zložiek kantalupy je beta-karotén. Tento oranžový pigment znižuje hladinu cholesterolu, a tým chráni tvoje srdce pred vážnymi chorobami. Dokáže tiež zlepšiť nočné videnie a predchádzať degenerácii makuly – čo je hlavná príčina straty zraku u starších ľudí.
Čerstvá alebo sušená? Vyber správne!
V obchode hľadaj celú kantalupu. Nakrájaný kúsok totiž rýchlo stráca vitamíny. Ak máš chuť na niečo sladšie, skús sušenú kantalupu. Je chutná ako kandizované ovocie, no menej hydratuje. Sušené kúsky sú skvelé do dezertov, koláčov alebo ovocných šalátov.
Ako si ju pripraviť? Máme pre teba tipy!
- Rozkroj kantalupu napoly, vyber semienka a nakrájaj ju na mesiačiky.
- Vyjedaj šťavnatý pomarančový stred – chutí úžasne aj len tak!
- Nakrájané kúsky môžeš pridať do šalátov, jogurtov alebo kaší.
- Vyskúšaj z kantalupy aj svieži sorbet alebo smoothie.
Tento sladký a osviežujúci melón ťa dostane svojou chuťou a zdravotnými benefitmi. Tak neváhaj a pri najbližšej návšteve obchodu si ho určite vhoď do košíka!
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Brokolicu pripravujem len takto. Vyjde dokonale zelená a šťavnatá
Je v poriadku jesť zažltnutú brokolicu? Predtým, ako ju dáte do hrnca, skontrolujte dve veci
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.