31.5.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/sweet marshmallow).
Jahody sú určite jedným z najchutnejších sezónnych plodov. Len čo sa v obchodoch a stánkoch objavia prvé slovenské jahody, do sýtosti sa nimi napchávame a pripravujeme z nich tie najlahodnejšie dobroty. Jednou z najlepších vecí, ktoré môžete z jahôd pripraviť, sú tvarohové lievance. Už len z toho názvu sa vám zbiehajú sliny a sú doslova na chvíľu.

Foto: shutterstock/sweet marshmallow
Dnes pre vás máme recept na lievance, ktoré vás už len svojou vôňou prenesú do čias bezstarostného detstva. Tvarohové palacinky s jahodami sú vysnívaným nápadom na raňajky, obed alebo sladkú popoludňajšiu desiatu. Doslova chutia a voňajú ako prázdniny, a keďže do ich začiatku ešte zostáva nejaký čas, pozvite chuť prázdnin do svojej kuchyne ešte dnes. Čo je dôležité? Vyberte si správny tvaroh a lievance budú mäkké a jemné, akoby sa vám snívali.
Tvarohové lievance s jahodami. Voňajú a chutia po prázdninách
Ingrediencie:
- 250 g polotučného tvarohu
- 2 vajcia
- cca. 1/3 šálky mlieka
- 1,5 šálky celozrnnej múky
- 3 PL cukru
- 2 lyžice oleja alebo rozpusteného masla
- vrchovatú čajovú lyžičku prášku do pečiva
- hrsť čerstvých jahôd
Tvarohové palacinky s jahodami – ako na to
- Tvaroh dáme do misky a roztlačíme vidličkou.
- Potom rozšľahajte vajcia a pridajte cukor. Pomocou metličky alebo mixéra spojte prísady do hladkej hmoty.
- Potom prilejte mlieko a opäť premiešajte. Nakoniec pridajte olej alebo maslo.
- Do misy s tvarohom preosejte múku, potom pridajte prášok do pečiva a stierkou spojte.
- Jahody dôkladne opláchnite, odstráňte stopky a ovocie nakrájajte na plátky.
- Rozohrejte panvicu s trochou tuku, vhodnou voľbou je olej alebo vyčistené maslo. Pomocou naberačky alebo hlbokej lyžice dávkujte porcie cesta na lievance. Na každú z nich poukladajte jahody (toľko kusov, koľko sa zmestí, všetko závisí od veľkosti placky).
- Smažte na miernom ohni a keď je jedna strana opečená, obráťte ju na druhú stranu. Dávajte však pozor, aby jahody pri obracaní nespadli. Lievance by sa mali zväčšiť a chutne zhnednúť z oboch strán.
Vyprážané tvarohové lievance položte na chvíľu na papierovú utierku, aby sa z nich odsal prebytočný tuk. Pred podávaním posypte práškovým cukrom alebo trochou škorice – toto korenie sa veľmi dobre hodí nielen k jablkám, ale aj k jahodám. Podávajte so zmrzlinou.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Jemné, vláčne a sladké. S touto zložkou sú muffiny šampiónom
Tieto mäkké buchty pečiem každý víkend. Bežné kysnuté buchty sa môžu schovať
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.