31.05.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/barmalini).
Syr cheddar je jedným z najpopulárnejších druhov syra na svete. Špeciálna metóda výroby spôsobuje, že cheddar sa vyznačuje neopakovateľnou chuťou a arómou. Aké vlastnosti má syr cheddar a prečo sa oplatí zaradiť ho do svojho jedálnička?

Foto: shutterstock/barmalini
Cheddar má široké využitie v kuchyni. Dôležitou etapou jeho výroby je zrenie, ktoré ovplyvňuje okrem iného intenzitu chuti, konzistenciu a farbu syra.
Cheddar – odkiaľ pochádza a ako sa vyrába?
Cheddar – odkiaľ pochádza a akým spôsobom sa vyrába? Pochádza z Anglicka, no veľkej obľube sa teší v skutočnosti po celom svete. Syr cheddar sa môže pochváliť stáročnou tradíciou. Názov syra pochádza z anglickej dedinky Cheddar, kde sa začala jeho výroba. Výroba najkvalitnejšieho konečného produktu sa delí na niekoľko etáp a každá z nich si vyžaduje zručnosť a presnosť.
Na výrobu sa najčastejšie používa kravské mlieko, ktoré sa na začiatku podrobuje pôsobeniu vysokej teploty. V ďalšom kroku sa mlieko zakvasí a potom sa podrobuje procesu koagulácie, ktorého výsledkom je vznik pevnej hmoty zvanej zrazenina. Zrazenina sa krája na menšie kúsky a následne sa ohrieva, čo uľahčuje odvádzanie srvátky. V ďalšej fáze nasleduje proces cheddaringu, čiže „lisovania“ jednotlivých kúskov zrazeniny, ktoré vytvárajú charakteristickú pevnú štruktúru. V záverečnej etape výroby je syr cheddar solený, potom formovaný do určených tvarov a podrobený procesu zrenia.
Žltý syr cheddar – aké má vlastnosti?
Čím sa vyznačuje a aké vlastnosti má žltý syr cheddar? Vyznačuje sa hutnou a zároveň drobivou konzistenciou. Čím dlhšie zreje, tým je jeho štruktúra tvrdšia. Býva zvyčajne žltý, a intenzita jeho farby závisí okrem iného od dĺžky procesu zrenia. Môže mať farbu od svetložltej až po oranžovú.
Jednotlivé syry sa môžu medzi sebou líšiť aj chuťou, ktorej intenzita je taktiež prepojená s procesom zrenia. Cheddar, ktorý prešiel dlhým procesom zrenia, bude výraznejší a ostrejší. Ak je chuť syra cheddar jemnejšia a mierne sladkastá, znamená to, že jeho doba zrenia bola oveľa kratšia.
Syr cheddar – na čo ho použiť v kuchyni?
Akým spôsobom využiť v kuchyni tento syr? Na čo ho pridať? V skutočnosti je produktom so širokým použitím v kuchyni. Syr cheddar je neoddeliteľnou súčasťou chutných cheeseburgerov. Dá sa použiť aj ako prísada na pizzu. Výborne sa hodí na prípravu omáčok k cestovinám a zeleninovým zapekankám.
Syr cheddar možno použiť aj na prípravu lasagne. Ideálne sa hodí na prípravu syrovej polievky a možno ho použiť aj ako súčasť výnimočnej syrovej dosky na domácej oslave.

Foto: shutterstock/SnapFocus
Cheddar – na čo ho pridať?
Akým ďalším spôsobom sa dá využiť cheddar? Na čo ho pridať, aby sme zvýraznili chuť jedla? Syr cheddar sa skvele hodí do zdravých šalátov. Jeho chuť sa dobre kombinuje tak so zeleninou, ako aj s ovocím, a tiež s grilovaným mäsom. Rozpustený v mlieku alebo smotane bude cheddar skvele chutiť s chrumkavými nachos alebo hranolkami zo zemiakov či batatov.
Niektorí ho pridávajú aj do paradajkovej omáčky, aby získala krémovejšiu konzistenciu a hlbšiu chuť. Ľudia, ktorí radi experimentujú v kuchyni, používajú cheddar aj do dezertov, napríklad do sladkej torty s ovocím alebo muffinov s jablkom. Je to netradičné chuťové spojenie, ktoré určite zostane dlho v pamäti.
Syr mimolette a cheddar – podobnosti a rozdiely
Syr mimolette a cheddar – aké sú podobnosti a rozdiely? Oba produkty sa môžu zdať na pohľad veľmi podobné, pretože majú takmer identickú konzistenciu a veľmi podobnú farbu. Syr mimolette a syr cheddar sa však medzi sebou líšia, a to výrazne.
Syr mimolette má jemnú, ovocnú chuť, v ktorej sa prelínajú orieškové tóny. Vekom sa stáva pikantnejším.
Chuť cheddaru úzko súvisí s mierou zrenia a môže byť tak veľmi jemná, ako aj výrazne intenzívna. Cheddar je univerzálnym produktom s veľmi širokým použitím v kuchyni. Syr mimolette sa používa najčastejšie na chlieb a ako prísada do šalátov, hoci staršie varianty možno využiť aj na syrové omáčky a zapekané jedlá.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Zázrak z hodín telesnej výchovy. Toto cvičenie spaľuje stovky kalórii za pár minút
Ráno pridajte niekoľko nití do pohára vody. Stimulujete črevá, znížite hladinu cholesterolu
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.