31.5. 2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Ahanov Michael).
Palacinky milujeme všetci – deti, dospelí, dokonca aj svokry. A práve jedna z nich zostala v nemom úžase, keď ochutnala tento vylepšený recept. Vďaka dvom jednoduchým prísadám budú palacinky jemnejšie, voňavejšie a neodolateľne chutné. Výsledok vás dostane.

Foto: shutterstock/Ahanov Michael
Palacinky trochu inak – poznáte tento trik?
Palacinky sú nadčasová klasika. S džemom, tvarohom, čokoládou, ovocím, ale aj na slano – ako zapečené rolky s mäsom. Ich chuť však závisí od správneho receptu. Mnoho ľudí ich robí „od oka“, no vďaka tomuto jednoduchému triku si ich už nikdy nebudete pripravovať inak.
Kľúčom sú dve tajné ingrediencie:
- prepustené (rozpustené) maslo,
- karamelizovaný cukor.
Tajomstvo dokonalej chuti
„Sú úžasné. Lepšie som nejedla ani v cukrárni,“ chválila svokra po ochutnaní. Maslo zabezpečí vláčnosť a maslovú chuť, cukor sa karamelizuje priamo na panvici, a v kombinácii s cestom vytvára jemne sladkú, krémovú štruktúru a krásne hnedú farbu.
Recept: Palacinky mäkké ako obláčik
Ingrediencie na cesto:
- 1 šálka polohrubej múky,
- 2 vajcia,
- 1 šálka mlieka,
- 1/2 šálky perlivej vody,
- 5 lyžíc rozpusteného masla,
- štipka soli.
Na karamel:
- 1/2 šálky cukru,
- 3 lyžice vody,
- 1 lyžica masla.
Postup krok za krokom
- V miske vyšľahajte vajcia, mlieko, perlivú vodu a soľ.
- Postupne prisýpajte múku a miešajte pri nízkych otáčkach, kým nevznikne hladké cesto bez hrudiek.
- Odložte cesto na 15 minút do chladničky.
- Medzitým pripravte karamel:
– do hrnca nasypte cukor, zalejte vodou a zahrievajte,
– keď získa zlatistú farbu, pridajte lyžicu masla a premiešajte. - Karamelovú zmes vmiešajte do cesta.
- Na rozohriatej panvici (najlepšie nepriľnavej) opekajte palacinky, kým budú zlatisté a hnedé.
Servírovanie? Kreativite sa medze nekladú
Palacinky môžete stočiť do rolád alebo preložiť do trojuholníkov. Skvele chutia s plátkami banánu, jogurtom alebo domácim džemom. Vďaka tejto úprave budú nielen chutné, ale aj krásne na pohľad.
Redakcia Vášeň v tebe
Súvisiace články
Určite si ho pripravte, kým trvá sezóna jahôd. Potrebujete len 3 prísady
Menej kalórií, viac bielkovín. Zmiešajte s tvarohom a vložte do mrazničky
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.