31.5.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Lukas Gojda).
Málokto vie, že zelený jačmeň môže byť zdravým doplnkom stravy. Pritom je to v poslednom čase najčastejšie odporúčaná superpotravina. Hoci mnohí ľudia po ňom siahajú predovšetkým kvôli chudnutiu, jeho zdravotné vlastnosti ďaleko presahujú podporu chudnutia. Aké ďalšie výhody má zelený jačmeň a ako ho zaradiť do svojho každodenného jedálnička?

Foto: shutterstock/Lukas Gojda
O existencii zeleného jačmeňa vedia najmä tí, ktorí bojujú s nadváhou. Produkt sa dodáva vo forme zeleného prášku, ktorý je možné zakúpiť napríklad v internetových obchodoch alebo v predajniach so zdravou výživou. Jeho cena nie je prehnaná, približne 7 eur za 1kg. Možno ho pridávať do mnohých jedál, čím sa zvýšia ich zdravotné vlastnosti.
Zelený jačmeň – nielen na chudnutie
Jednou z najčastejšie vyzdvihovaných vlastností zeleného jačmeňa je jeho priaznivý vplyv na chudnutie. Je to najmä vďaka vysokému obsahu vlákniny, vďaka ktorej pocit sýtosti trvá dlho. Vláknina mimochodom podporuje aj činnosť čriev a celého tráviaceho systému. Dalo by sa teda povedať, že konzumáciou zeleného jačmeňa môžeme zabiť dve muchy jednou ranou.
Minerály a vitamíny v zelenom prášku pomáhajú pri chudnutí tým, že stimulujú metabolizmus. Na druhej strane podporujú organizmus aj v mnohých iných oblastiach. Vďaka obsahu vitamínu C budujú jeho imunitu a pomáhajú tiež zbaviť sa toxínov, čo má veľký význam pre činnosť obličiek a pečene. Pravidelná konzumácia zeleného jačmeňa stabilizuje hladinu cukru v krvi, čo je dôležité pre diabetikov, ale tiež zabraňuje záchvatom hladu a chuti na občerstvenie.
Aké vlastnosti má prášok zo zeleného jačmeňa?
Mladý zelený jačmeň nie je nič iné ako mladé výhonky jačmeňa, ktoré sa zbierajú v ranom štádiu rastu – keď obsahujú najviac živín. Keď sa vysuší a pomelie, vznikne prášok s intenzívnou zelenou farbou, ktorý sa môže používať ako prírodný doplnok stravy. Zelený jačmeň je zdrojom vlákniny, ktorá podporuje trávenie a urýchľuje metabolizmus. Zelená farba výrobku je spôsobená prítomnosťou chlorofylu, ktorý má detoxikačné a protizápalové vlastnosti.
Nenápadný zelený jačmeň obsahuje viac betakaroténu ako mrkva a viac vitamínu C ako citrón. Vďaka tomu podporuje imunitu a spomaľuje proces starnutia organizmu a prospieva aj zraku. Prítomnosť vitamínov skupiny B podporuje nervový systém, železo, horčík zinok a draslík majú priaznivý vplyv na obehový systém. Vďaka svojmu zásaditému pH môže zelený jačmeň pomôcť obnoviť acidobázickú rovnováhu organizmu. To sa premieta nielen do zvýšenia imunity, ale aj do väčšieho pocitu pohody.
Ako používať prášok zo zeleného jačmeňa?
Prášok zo zeleného jačmeňa môžete ľahko zaradiť do každodennej stravy – najlepšie ako nápoj alebo doplnok jedla. Tu sú najobľúbenejšie spôsoby jeho použitia:
- Šejky a džúsy – stačí pridať 1-2 čajové lyžičky prášku do čerstvo vylisovanej ovocnej alebo zeleninovej šťavy a získate nápoj s očistnými a energizujúcimi vlastnosťami.
- Ovsené vločky a smoothies – zelený jačmeň sa výborne hodí k ovseným vločkám, banánu, rastlinnému mlieku a ďalším prísadám.
- Prírodný jogurt alebo kefír – zmiešajte prášok s mliečnymi výrobkami alebo so zeleninovou náhradou a vytvorte si zdravú desiatu na podporu trávenia.
- Polievky a omáčky (studené) – jačmeň pridajte až ku koncu prípravy pokrmu, aby sa jeho cenné zložky nestratili pôsobením teploty.

Foto: shutterstock/Natalia Sem
Odporúčaná denná dávka je zvyčajne 1-2 čajové lyžičky (asi 3-6 g), ale najlepšie je začať s menším množstvom a postupne ho zvyšovať. Zelený jačmeň je chuťovo neutrálny a nemení charakter jedla, do ktorého sa pridáva.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Elixír mladosti a pohody. Kórejské ženy ho pijú každý deň
Je dokonca zdravší ako zelený čaj. Znižuje hladinu cukru a znižuje stres
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.