31.5.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/catalina.m).
Je to jedno z najstarších korenín, ktoré sa dodnes s obľubou používa v talianskych a gréckych jedlách. V minulosti sa používalo nielen na varenie, ale aj ako liečivé špecifikum. To všetko vďaka jeho početným vlastnostiam. Hoci je oregano veľmi obľúbené, málokto vie, aké je pre telo prospešné.

Foto: shutterstock.com/catalina.m
Čerstvé alebo sušené oregano
Nie ste si istí, či kúpiť oregano čerstvé alebo sušené? Ak máte k dispozícii oboje, rozhodujte sa podľa pripravovaného pokrmu. Čerstvé oregano krásne vonia, ale má jemnejšiu chuť. Jedlám dodáva sviežosť (ľahký nádych podobný mäte a citrónovej tráve), ale nedominuje v nich. Na druhej strane nie je k dispozícii po celý rok a má kratšiu trvanlivosť. Okrem toho pri dlhšom varení rýchlo vädne a stráca svoju arómu. Preto je najlepšie používať čerstvé oregano do šalátov, dresingov a pesta alebo ako prílohu (okrem iného do grilovaných jedál, cestovín alebo sendvičov).
Sušené oregano je výrazné a intenzívne korenie. V dôsledku sušenia sa všetka chuť koncentruje v rozdrvených listoch, takže oregano je oveľa trpkejšie a korenistejšie. Stačí malá štipka, aby sa chuť jedla úplne zmenila. Najväčšou výhodou je, že má dlhú trvanlivosť a dá sa ľahko kúpiť mimo sezóny. Bohužiaľ, pri nesprávnom skladovaní môže vyschnúť a stratiť všetku svoju arómu. Kedy používať sušené oregano? Je ideálne do pečených a dusených jedál. Posypte ním pizzu a zapekané jedlá, pridajte trochu do polievok, paradajkových omáčok alebo mäsových pokrmov.
Aké vlastnosti má oregano?
Je to jedno z najstarších korenín, ktoré sa v súčasnosti používa najmä pri varení. Kedysi bolo prírodným liekom na mnohé ochorenia, keď sa na liečbu používali len bylinky. To všetko vďaka množstvu zlúčenín, ktoré obsahuje. Rastlina obsahuje okrem iného éterické oleje, antioxidanty, vlákninu, vitamíny (A, C, E, K) a minerály (vápnik a draslík). Aké vlastnosti má oregano?
- Podporuje imunitný systém – pôsobí antibakteriálne, antivírusovo, protiplesňovo, analgeticky a posilňuje prirodzenú imunitu (vďaka vitamínu C). Používa sa pri liečbe dýchacích ciest, pretože pôsobí ako expektorans a uľahčuje dýchanie. Je to skvelý liek proti nachladnutiu,
- Má antioxidačný účinok – bohatstvo antioxidantov (najmä karvakrolu a tymolu) znamená, že korenie neutralizuje voľné radikály a chráni pred škodlivými účinkami oxidačného stresu. Nielenže spomaľuje starnutie, ale vykazuje aj protirakovinové účinky,

Foto: shutterstock/rawf8
- Napomáha tráveniu – oregano stimuluje vylučovanie žalúdočných štiav, má uvoľňujúci účinok na hladké svalstvo tráviaceho traktu a urýchľuje metabolizmus. Pomáha v boji proti nepríjemnému nadúvaniu, tráviacim ťažkostiam a hnačke,
- Protizápalové – korenie sa oplatí používať v prípadoch dočasného alebo chronického zápalu. Zložky, ktoré obsahuje, majú priaznivý protizápalový účinok na organizmus, napr. zmierňujú bolesť pri reumatoidnej artritíde.
Do akých jedál by sa malo oregano používať?
Pri varení sa používajú sušené aj čerstvé listy oregana. Jedlám dodávajú mierne odlišnú chuť. Najčastejšie sa používajú do paradajkovej omáčky, napr. na pizzu, do lasagní alebo bolonských špagiet. Čerstvé a sušené bylinky sa s obľubou pridávajú aj do rýb, pečených mäsových jedál (najmä hydiny) alebo polievok. Osviežujú a zintenzívňujú ich chuť.
Zaujímavé je, že oregano sa môže používať aj do nátierok na sendviče. Niektorí ľudia ním ochucujú alkoholické tinktúry, likéry alebo si z jeho listov pripravujú nálev. Je skvelým korením na grilované jedlá vrátane grilovanej zeleniny (napr. zeleninové špízy). Oregano sa hodí k cuketám, paprikám, baklažánom, cibuli, zemiakom a paradajkám.

Foto: shutterstock/Joshua Resnick
Čerstvé listy sú základom zdravých šalátov. Sušené sa oplatí pridať do gréckeho šalátu, pretože výborne dopĺňa chuť fety a zeleniny. Môžete ich tiež skombinovať s olivovým olejom a touto zálievkou zaliať šalát Caprese. Oreganom môžete ochutiť aj raňajkové jedlá. Omeleta, miešané vajíčka alebo frittata získajú väčšiu chuť. Pokiaľ ide o oregano, neexistujú žiadne obmedzenia. Hodí sa k ranným jedlám, obedňajším jedlám aj k večeriam. Je pokladnicou cenných živín, ale je dôležité si uvedomiť, že v príliš veľkej dávke bude v pokrme dominovať.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Ktoré bylinky sa oplatí mať na balkóne? Pozrite sa a rozhodnite sa, čo si vybrať teraz!
Tieto bylinky do záhrady si nevyžadujú veľa práce. Sú chutné, ľahko sa pestujú a odpudzujú komáre
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.