30.05.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Martina Unbehauen).
Žihľava je cenená rastlina, ktorú záhradníci používajú od nepamäti. Obsahuje mnoho cenných látok na posilnenie úrody a urýchlenie rastu. Ako vyrobiť žihľavovú kašu a na akú zeleninu sa najlepšie používa?

Foto: shutterstock/Martina Unbehauen
Prečo používať žihľavovú kašu? Takéto hnojivo je bohaté najmä na dusík, ktorý podporuje rast zelených častí rastlín, zvyšuje odolnosť voči chorobám a odpudzuje škodcov. Okrem toho má kaša pozitívny vplyv na štruktúru pôdy a mikroorganizmy v pôde.
Na akú zeleninu by sa mala používať žihľavová kaša? Nie všetky majú radi takúto výživu
Žihľavová kaša je ideálna pre zeleninu, ako sú uhorky, paradajky, šalát, tekvica, cuketa, zeler, pór a petržlen. Oplatí sa ju použiť aj na kapustovitú zeleninu – brokolicu, karfiol, ružičkový kel.
POZOR! Kašou radšej nezalievajte cibuľu, cesnak, mrkvu, červenú repu a strukoviny. Tejto zelenine to môže uškodiť, pretože nemá rada veľké množstvo dusíka, ktoré sa v hnojive nachádza.
Žihľavové hnojivo môžete použiť aj na iné rastliny. Okrasné kvety, ako sú ruže, georgíny, ľalie, kapucínky a slnečnice, ho milujú. Odporúča sa aj na pestovanie byliniek – bazalky, mäty a kôpru.
Ako pripraviť žihľavovú kašu? Recept je veľmi jednoduchý. Zvládne ho aj začínajúci záhradník
Rozdrvte kilogram čerstvej žihľavy na kúsky a zalejte ju 10 litrami vody. Nádobu zakryte, ale nie úplne, aby kvasenie prebiehalo rýchlejšie. Každý deň to celé premiešajte. Približne po 2 týždňoch, keď zmes prestane peniť, môžete rastliny zalievať. Nezabudnite však kašu zriediť vodou v pomere 1:10.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Najlepšie hnojivo pre paradajky. Zalievajte kríky a budete mať šťavnaté a bujné plody
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.