30.5.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Elena Hramova).
Mnohí ľudia si jahodové knedle spájajú s bezstarostným detstvom. Moja babička ich robila najlepšie – vždy boli mäkké, jemné a v ústach sa priam rozplývali. Raz mi povedala svoj recept na tieto sladké dobroty. Ich tajomstvo spočíva v pridaní určitej prísady do šťavnatých jahôd. Čo to je? Pozrite sa na to hneď teraz.

Foto: shutterstock/Elena Hramova
Sezóna jahôd je v plnom prúde. Zvyčajne ich používame na rôzne koláče, ale tentoraz sa oplatí oprieť sa do receptu na knedle s týmto sezónnym ovocím. Na prípravu tej najlepšej plnky na svete používala moja babička jahody, ktoré miešala nielen s vanilkovým cukrom, ale aj so… škoricou. Jej chuť sa nedala napodobniť.
Prísady na jahodové knedle
V tomto recepte použijeme jahody, ktoré majú práve sezónu. Nič vám však nebráni nahradiť ich iným ovocím, napr. malinami, čučoriedkami alebo slivkami. Zoznam ostatných ingrediencií je univerzálny.
Aké prísady potrebujeme na prípravu jahodových knedlí? Tu je ich zoznam:
- 400 g uvarených a vychladnutých zemiakov
- 300 g jahôd
- 200 g celozrnnej múky
- 100 g polotučného tvarohu
- 1 žĺtok
- štipka soli
- 1 lyžička vanilkového cukru
- 1 lyžička škorice
Recept z babičkinho zápisníka na jahodové knedle
- Na začiatku umyte jahody a odstráňte stopky. Potom ich prekrojte na polovicu a vložte do misy. Ovocie zmiešajte s vanilkovým cukrom a škoricou. Nechajte ich niekoľko minút odstáť, aby sa z nich vypustila šťava.
- V ďalšom kroku nastúhajte uvarené a vychladnuté zemiaky na hladkú kašu.
- Potom do zemiakovej kaše pridajte žĺtok, soľ, múku a tvaroh. Cesto hnetieme, kým nie je mäkké a pevné.
- Cesto vyklopte na pomúčenú dosku a rozdeľte ho na niekoľko častí. Z každej vytvorte valček a potom ho nakrájajte na rovnaké kúsky.
- Každý kúsok v rukách sploštíte do tvaru placky a lyžicou naň navrstvite jahody a šťavu. Potom okraje opatrne zovrite k sebe a vytvorte úhľadné guľky.
- Jahodové knedle varte vo vriacej osolenej vode približne 5 minút, kým nevyplávajú na povrch.
- Vyberte ich z vody dierkovanou lyžicou a ihneď po uvarení podávajte horúce.
Moja babička vždy podávala knedle s jahodami posypanými škoricou alebo práškovým cukrom. Môžu sa tiež poliať prírodným jogurtom alebo zápražkou zo strúhanky a masla.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Určite si ho pripravte, kým trvá sezóna jahôd. Potrebujete len 3 prísady
Tieto koláčiky sú ako z detstva. 30 minút na prípravu a celý plech dobrôt. Nemajú čas ani vychladnúť
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.