30.5. 2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Tatiana Vorona).
Kvarg možno ešte nepoznáte, ale mali by ste ho zaradiť do svojho jedálnička. Tento hustý, krémový mliečny výrobok zo severu Európy sa stáva tajnou zbraňou ľudí, ktorí chcú schudnúť, doplniť bielkoviny a vyživiť telo aj črevá.

Foto: shutterstock/Tatiana Vorona
Čo je to kvarg?
Kvarg je hustý, krémový mliečny produkt škandinávskeho pôvodu, ktorý vzniká fermentáciou odtučneného mlieka za pomoci baktérií mliečneho kvasenia rodu Lactococcus. Má podobnú konzistenciu ako tvaroh alebo sýr typu cottage cheese, ale chuťovo je jemnejší než skyr.
Kvarg je dostupný v naturálnej forme bez pridaného cukru a tuku, ale nájdete ho aj v ochutených verziách alebo ako nápoj.
Prečo je kvarg taký výnimočný?
Kvarg má mimoriadne výživové hodnoty:
- 200 g kvargu obsahuje viac než 20 g bielkovín
- Kalorická hodnota je okolo 65 kcal na 100 g
- Takmer nulový obsah tuku
- Obsahuje vápnik, probiotiká a vitamíny skupiny B
Oproti bežnému jogurtu má kvarg vyšší obsah bielkovín a nižší obsah tuku, čo z neho robí ideálnu potravinu pri chudnutí aj budovaní svalovej hmoty. Navyše je sýty – zasýti vás na dlhší čas.
Pomocník pri chudnutí aj pre zdravie čriev
Kvarg je obľúbený medzi športovcami a všetkými, ktorí sledujú svoj jedálniček. Vďaka vysokému obsahu bielkovín pomáha:
- udržiavať svalovú hmotu počas chudnutia
- predchádzať záchvatom hladu
- znížiť kalorický príjem bez pocitu hladu
Ako mliečny výrobok obsahuje aj vápnik, dôležitý pre zdravé kosti, ale aj správnu funkciu srdca. Navyše obsahuje prospešné baktérie, ktoré podporujú črevnú mikroflóru a tým aj celkové trávenie a imunitu.
Ako zaradiť kvarg do jedálnička?
Kvarg je neuveriteľne univerzálny:
- môžete ho jesť len tak, ako rýchlu a sýtu desiatu
- pridať do ovsených vločiek či smoothie
- použiť ako nízkotučnú náhradu smotany do omáčok či dipov
- zmiešať s ovocím, orieškami alebo semienkami
- využiť do palaciniek, koláčov či nátierok
Ak si kupujete naturálny kvarg, môžete si ho prispôsobiť podľa vlastnej chuti a pridať kvalitné zdroje tukov, ako sú orechy alebo semienka – výživná bomba je na svete.
Kvarg alebo skyr?
Obe potraviny sú skvelé, no kvarg je pre mnohých chutnejší, pretože nie je taký kyslý. Ak hľadáte zmenu, siahnite po kvargu. Možno sa stane vaším novým obľúbeným spoločníkom pri raňajkách či večeri.
Kvarg vám môže pomôcť schudnúť, zasýtiť, vyživiť telo aj podporiť črevá – a to všetko chutne a jednoducho.
Súvisiace články:
Káva s týmito prísadami už nie je zdravá. Toto sú tie najhoršie voľby
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.