30.05.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/bubutu).
Pre mnohých ľudí sú jahody obľúbeným sezónnym ovocím, na ktoré každý rok netrpezlivo čakajú. Koniec mája je obdobím, keď sú trhy plné tohto červeného a šťavnatého ovocia, a preto je ťažké vrátiť sa z nákupu aspoň bez kila. Aby ste si ich vychutnali čo najdlhšie, je dobré vedieť, akým chybám sa vyhnúť. Ukazuje sa, že určitý nenápadný krok môže viesť k tomu, že čerstvé jahody skončia na druhý deň v koši. Zistite, o čom presne hovoríme.

Foto: shutterstock/bubutu
Jahody patria medzi najčastejšie kupované a konzumované sezónne ovocie. Šťavnaté, voňavé a sladké, sú ideálnym občerstvením, ako aj neoddeliteľnou súčasťou letných dezertov a jedál. Pri nákupe veľkého množstva alebo na začiatku sezóny, keď toto ovocie stojí pomerne veľa, sa každý obzvlášť snaží, aby ho po kúpe čo najdlhšie udržal čerstvé.
Ako uchovať jahody čerstvé? Vyhnite sa chybe, ktorú robí veľa ľudí
Jahody, rovnako ako iné ovocie, môžu mať na sebe piesok, nečistoty a zvyšky chemických kontaminantov, a preto je také dôležité ich pred konzumáciou a použitím na prípravu lahodných dezertov opláchnuť.
Ukazuje sa však, že nesprávne umývanie jahôd môže spôsobiť ich rýchlejšie kazenie. Vinníkom je nenápadná činnosť, ktorú veľa ľudí robí bez väčšieho premýšľania. Hovoríme o odtrhávaní stoniek pred umytím ovocia.
Táto zelená časť nachádzajúca sa na vrchu jahody má dôležitú funkciu, a to chráni vnútro ovocia pred vlhkosťou a mikroorganizmami. Ak sa pred umytím odstránia, nemôžu plniť svoju funkciu, čo znamená, že prebytočná vlhkosť sa do jahody dostane cez vytvorený otvor, čo urýchľuje proces kazenia. Jahody navyše obsahujú veľa štiav, ktoré môžu počas umývania „uniknúť“ bez stoniek. Týmto spôsobom ovocie stráca svoju chuť a pevnosť, stáva sa vodnatým a mäkkým.
Umývanie jahôd je kľúčovou otázkou v kontexte zdravia. Je však dobré vedieť, ako to robiť správne, aby sme nevedomky neskrátili čerstvosť tohto lahodného ovocia. Preto je najlepšie odstrániť stopky až po umytí, ktoré je zase najlepšie urobiť tesne pred konzumáciou jahôd. Taktiež nie je najlepší nápad umývať jahody pred vložením do chladničky, pretože to môže výrazne urýchliť ich kazenie.

Foto: shutterstock/Angelika Heine
Ako umývať jahody? Postarajte sa o tieto problémy
Jahody si môžu vychutnať svoju chuť a šťavnatosť oveľa dlhšie, ak sa s nimi správne zaobchádza. Kľúčovým problémom je ponechať stopky, a to ako pred umytím ovocia, tak aj pred vložením do chladničky. Najlepšie je odstrániť ich až pred konzumáciou. To isté platí pre bežné umývanie.
Aby jahody nestratili svoju chuť a pevnosť a zároveň boli bez nečistôt a prípadnej kontaminácie, je dobré siahnuť po overenej metóde umývania jahôd. Aj keď sa to zdá trochu časovo náročné, stojí za to to vyskúšať, najmä pri použití väčšieho množstva jahôd. Takto si môžeme byť istí, že si zachovajú pevnosť a budú čisté.
- Na to vložte jahody aj so stopkami do misky so studenou vodou a čajovou lyžičkou sódy bikarbóny. Jemne premiešajte, aby nečistoty „klesli na dno“.
- Ovocie opatrne vyberte a vodu vylejte.
- Potom do misky nalejte späť studenú vodu a dolejte trochou jablčného octu.
- Ovocie vložte do zmesi, čím sa uistíte, že je dôkladne očistené od nečistôt.
- Nakoniec ho jemne opláchnite pod tečúcou vodou, položte na papierovú utierku a začnite odstraňovať stopky. Nezabudnite však, že toto všetko máte robiť až tesne pred použitím jahôd.

Foto: shutterstock/PawelKacperek
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Máte vo vašej kuchyni mole? Takto sa problému raz a navždy zbavíte
Pozor na tieto hmyzy v odtoku toalety! Jednoduchý trik ich navždy odstráni
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.