30.5.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/mama_mia).
Brokolica má často zlú povesť – na tanieri končí ako mäkká, rozmočená kaša bez chuti, ktorej sa nikto nechce dotknúť. Ukázalo sa, že nemusí byť kulinárskou nočnou morou. Stačí ich správne pripraviť, aby boli nakoniec chutné, aromatické a chrumkavé. Vezmite si recept z ázijskej kuchyne. Túto zdravú zeleninu si nakoniec zamilujete.

Foto: shutterstock/mama_mia
Už žiadna zlá brokolica. Objavte recept z ázijskej kuchyne na chrumkavú zeleninu obalenú v aromatickej omáčke. Nehrozí, že by sa z brokolice vytvorila kaša, pretože túto zeleninu nevaríme, ale blanšírujeme a potom smažíme podľa metódy stir-fry. Čo to zahŕňa? Pozrite sa na to teraz a pripravte si najlepšiu zeleninovú prílohu na večeru.
Prísady na brokolicu na ázijský spôsob
Ingrediencie na brokolicu na ázijský spôsob sa môžu zdať pomerne zložité. Určite ich však môžete kúpiť vo väčších diskontných predajniach. Oplatí sa po nich poobzerať, pretože zaručujú chuť, akú ste u tejto zeleniny ešte nezažili. Aké ingrediencie potrebujeme na prípravu brokolice na ázijský spôsob? Tu je ich zoznam:
- 1 brokolica;
- 5 strúčikov cesnaku;
- 50 g čerstvého zázvoru;
- 2 lyžice sezamového alebo repkového oleja;
- 2 lyžice vody;
- 1 lyžica jablčného octu;
- 2 lyžičky zemiakového škrobu;
- 1 lyžička sójovej omáčky;
- 1 lyžička cukru;
- 1/2 lyžičky vývaru;
- 1/2 lyžičky citrónovej šťavy.
Recept na chrumkavú brokolicu v aromatickej omáčke
Na začiatok brokolicu umyte v studenej vode so štipkou soli a nechajte ju 5 minút odpočívať. Po tomto čase ju rozdeľte na malé ružičky.
V ďalšom kroku zvarte vodu vo veľkom hrnci, zeleninu do nej na 30 sekúnd ponorte a potom ju preložte do hrnca s ľadovou vodou – ide o proces blanšírovania, ktorý zachová jej farbu, pevnosť a chrumkavosť.
Potom pripravte omáčku. Zmiešajte sezamový olej, vodu, jablčný ocot, zemiakový škrob, sójovú omáčku, cukor, vývar a citrónovú šťavu. Miešajte, kým sa škrob úplne nerozpustí – omáčka by mala byť hladká a mierne hustá.

Foto: shutterstock/Metamore Studio
Vo veľkej panvici rozohrejte olej a prihoďte doň nadrobno nakrájaný cesnak a zázvor. Smažte ich len niekoľko sekúnd, kým nezačnú intenzívne voňať – nie dlhšie, aby nezhorkli. Pridajte brokolicu a za častého miešania ju smažte asi 2 minúty.
Nakoniec do panvice nalejte omáčku, ktorú ste si predtým pripravili, a za stáleho miešania ju smažte asi minútu, kým sa brokolica nepotiahne aromatickou polevou. Nakoniec ju môžete posypať sezamovými semienkami. Chrumkavá zelenina s aromatickou omáčkou najlepšie chutí s jazmínovou ryžou alebo ryžovými rezancami.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Brokolicu pripravujem len takto. Vyjde dokonale zelená a šťavnatá
Je v poriadku jesť zažltnutú brokolicu? Predtým, ako ju dáte do hrnca, skontrolujte dve veci
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.