29.5.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/charnsitr).
Banány patria medzi najobľúbenejšie ovocie. Nie každý je však bezpečný na konzumáciu. Vedci varujú pred nenápadným znakom, ktorý signalizuje prítomnosť nebezpečnej huby. Ako rozpoznať, kedy banán radšej vyhodiť?

Foto: shutterstock/charnsitr
Zrelý banán je čistým pôžitkom – sladký, mäkký, s príjemnou vôňou. Problém nastáva, keď ovocie dozrieva príliš dlho. Vtedy sa namiesto sladkosti môže objaviť nebezpečenstvo. Niektoré zmeny môžu svedčiť o prítomnosti nebezpečnej huby.
Kedy banán nie je vhodný na konzumáciu? Neprehliadnite tento dôležitý znak
Huba Nigrospora znie exoticky, ale v skutočnosti je to hosť, ktorého nechcete mať v kuchyni. Dnes sa čoraz častejšie objavuje v upozorneniach odborníkov, najmä v súvislosti s prezretými banánmi.
Vidíte hnedé škvrny na šupke? Bez obáv – to je znak zrelosti. Znepokojenie by sa malo objaviť až vtedy, keď po olúpaní namiesto pevnej dužiny cítite lepkavú, mazľavú konzistenciu a kyslý zápach. Ak vo vnútri vidíte červené vlákna alebo škvrny, pravdepodobne máte do činenia s niečím viac než len prezretým banánom.
Pre väčšinu ľudí prítomnosť „červenej huby“ nesúvisí so žiadnymi následkami. Avšak u osôb s oslabenou imunitou je prítomnosť huby nebezpečná. Môže viesť k alergiám, infekciám dýchacích ciest, kožným problémom, a dokonca aj k žalúdočným ťažkostiam.
Prečo sú banány také zdravé? Dôvody, prečo ich zaradiť do jedálnička
Okrem potenciálneho rizika sú banány stále jedným z najhodnotnejších druhov ovocia. Sú zdrojom vitamínov skupiny B, vitamínu C, horčíka a predovšetkým draslíka. Pravidelná konzumácia banánov môže pomáhať znižovať krvný tlak, a tým znižovať riziko mŕtvice a infarktu.
Banány tiež podporujú trávenie, zlepšujú náladu a predstavujú rýchly prísun energie. Osoby s cukrovkou alebo inzulínovou rezistenciou by mali kontrolovať množstvo konzumovaného ovocia, pretože obsahuje pomerne veľa prirodzených cukrov.

Foto: shutterstock.com/Yevhen Prozhyrko
Ako správne skladovať banány, aby vydržali dlhšie čerstvé?
Ideálne je uchovávať banány pri izbovej teplote, zavesené na banánovníku. Nikdy ich neskladujte v uzavretých plastových vreckách, kde sa hromadí vlhkosť.
Ak chcete spomaliť proces dozrievania, môžete banány oddeliť od trsu a každý zabaliť do potravinovej fólie v oblasti stopky. Prezreté banány nemusíte hneď vyhadzovať – pokiaľ nevykazujú známky napadnutia hubou, môžete ich použiť na prípravu banánového chleba alebo muffinov.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Vložte banán a pripravte nálev. Rýchlo si poradí s nepríjemným problémom
Takýchto banánov sa rýchlo zbavte. Znepokojujúca stopa ohlasuje problémy
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.