29.5.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Hihitetlin).
Marinované vajcia v sójovej omáčke sú jednoduchým spôsobom, ako pridať orientálny nádych pomerne klasickej ingrediencii. Medzi milovníkmi intenzívnych a výrazných chutí sú čoraz obľúbenejšie. Hoci je ich príprava veľmi jednoduchá, konečný výsledok môže byť prekvapujúci.

Foto: shutterstock/Hihitetlin
Marinované vajcia sú známou pochúťkou v Južnej Kórei, Japonsku a Číne, kde sa často objavujú v ramene, obedových boxoch alebo ako rýchle občerstvenie. Verzia so sójovou omáčkou je zaujímavým doplnkom denného menu. Vďaka správne zloženej marináde získajú hĺbku, sú mierne slané, jemne sladké, niekedy pikantné, s vôňou cesnaku, zázvoru a sezamu. Dôležité je, že príprava netrvá dlho a efekt môže prekvapiť aj tých najvyberavejších hostí.
Vajcia marinované v sójovej omáčke. Občerstvenie, ktoré sa hodí k mnohým jedlám
Čím dlhšie sú vajíčka v marináde, tým sú intenzívnejšie a vďaka koreniam, ako je cesnak, zázvor, ryžový ocot alebo javorový sirup, sa od nich ťažko odtrhnete. Chuť preniká hlboko do bielka a každé ďalšie vajce získava ešte väčší charakter. Môžete do nich pridať čokoľvek podľa toho, čo máte radi.
Zloženie:
- 6 vajec
- 100 ml sójovej omáčky
- 150 ml vody
- lyžica ryžového octu
- PL javorového sirupu alebo trstinového cukru
- PL sezamového oleja
- 2 strúčiky cesnaku
- 3 plátky čerstvého zázvoru
- pol čajovej lyžičky chilli vločiek
- lyžica sezamových semienok
Ako sa marinujú vajcia v sójovej omáčke? Recept, ku ktorému sa budete vracať
Aby vajcia dobre absorbovali chuť marinády, je vhodné dodržiavať niekoľko pravidiel.
- Po prvé, mali by byť uvarené „polotvrdé“ – s mäkkým, ale aj pevným žĺtkom.
- Po druhé, marináda musí byť vyvážená – slaná, mierne kyslá, s náznakom sladkosti a chuťou korenia.

Foto: shutterstock/Yulia Wid Patria
Spôsob prípravy:
- Vajcia pri uvarení varte 6-7 minút. Potom ich preložte do misky s veľmi studenou vodou alebo ľadovou vodou, aby ste zastavili proces varenia. Opatrne ich potom olúpte zo škrupín.
- Medzitým pripravte marinádu. Do hrnca nalejte sójovú omáčku, vodu, ryžový ocot a aj javorový sirup. Pridajte potom cesnak, zázvor a chilli vločky.
- Zahrievajte 2 – 3 minúty na miernom ohni, ale nevarte. Odstavte a nechajte vychladnúť.
- Olúpané vajcia preložte do uzatvárateľnej nádoby a zalejte ich potom studenou marinádou. Mali by byť úplne ponorené.
- Pevne uzavrite a dajte do chladničky aspoň na 4 hodiny, najlepšie aj na celú noc.
- Po vybratí ich môžete prekrojiť na polovicu a posypať aj sezamovými semienkami.
Vajíčka môžete v marináde skladovať v chladničke 2 – 3 dni.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Nápad na raňajky. Vynikajúce pošírované vajcia s prílohami
Vezmite dve vajcia a jednu zeleninu. Rýchly recept na zdravé raňajky
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.