29.5.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Brent Hofacker).
Radi si z času na čas doprajete ku káve niečo sladké? Alebo sa chystáte na stretnutie s priateľmi či piknik a chcete si so sebou vziať niečo chutné? Máme pre vás skvelý recept na šialene chutné muffiny. Sú jemné, vláčne a sladké, a to všetko vďaka jednému z najobľúbenejších slovenských druhov ovocia.

Foto: shutterstock/Brent Hofacker
Banány síce nerastú na slovenských sadoch, ale Slováci ich milujú a stavím sa, že hrdo žltnú na stolových doskách v tisícoch domácností. Z banánov sa dá pripraviť veľa vecí, najčastejšie ich dávame do ovocných šalátov a smoothies, ale aj do palaciniek alebo koláčov. Dnes tu máme recept z našeho obľúbeného sladkého základu jedálnička, konkrétne recept na banánové muffiny. Je naozaj jednoduchý a rýchly. Okrem banánov nezabudnite na bielu čokoládu a na oživenie textúry sa vám budú hodiť orechy.
Banánové muffiny. Ideálne pri káve a na piknik
Zloženie:
- 2 hrnčeky z celozrnnej múky
- 2 zrelé banány
- 1 šálka mlieka alebo rastlinného nápoja
- 0,5 šálky oleja
- 1 veľké vajce
- 3/4 hnedého alebo bieleho cukru
- 1 vrchovatá čajová lyžička prášku do pečiva
- 1 čajová lyžička sódy
- 1 lyžička vanilkového cukru
- 1 čajová lyžička vanilkovej pasty alebo vanilkovej arómy
- 0,5 čajovej lyžičky škorice
- 120 g obľúbených orechov
- 2-3 lyžice rozdrvenej bielej čokolády
Banánové muffiny s bielou čokoládou a orechmi – ako na to:
Uistite sa, že všetky prísady majú izbovú teplotu.
- Pripravte si dve misky. Do prvej misky preosejeme múku a pridáme všetky suché prísady. Dôkladne premiešajte lyžicou. Orechy nasekáme nadrobno. Pridajte ich k suchým prísadám.
- Do druhej misky vložte ošúpané banány a vidličkou ich roztlačte. Pridajte vajce, olej, mlieko a vanilkovú pastu a premiešajte mixérom alebo metličkou.
- Banánovú zmes vlejte do misky so suchými prísadami a pomocou lyžice všetko spojte do hladkej hmoty. Nemixujte príliš dlho, akonáhle sa múka vstrebe do zmesi, prestaňte mixovať.
- Predhrejte rúru na 180 stupňov. Formu na muffiny vyložte košíčkovými formičkami, môžete použiť aj tuhšie silikónové formičky.
- Do každej formy na muffiny dajte časť cesta do 3/4 výšky.
- Banánové muffiny pečte pol hodiny, kým krásne nevykysnú.
Po upečení muffiny nechajte vychladnúť a ozdobte ich podľa potreby. Môžete sa rozhodnúť pre klasickú cukrovú polevu, ale dobre poslúži aj biela alebo mliečna čokoládová poleva alebo domáca poleva. Tieto muffiny vydržia dlho čerstvé, ale nezabudnite ich skladovať vo vzduchotesnej nádobe.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Expresné sušienky s banánom. Môžete ich pripraviť za 20 minút a zmiznú ešte rýchlejšie
Tieto mäkké buchty pečiem každý víkend. Bežné kysnuté buchty sa môžu schovať
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.