29.5.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/Greerascris).
Vyzerá ako slivka, chutí ako zmes marhule a višne. Japonská slivka (nešpuľa) je exotické ovocie, ktoré si získava čoraz väčšiu popularitu. Vedci odhalili, že obsahuje látky, ktoré posilňujú imunitu, chránia pred zápalmi a podporujú zdravé trávenie. Prečo by ste mali túto pochúťku zaradiť do svojho jedálnička?

Foto: shutterstock.com/Greerascris
Japonská slivka, odborne nazývaná nešpuľa japonská, pochádza z juhovýchodnej Číny a už od staroveku je známa aj v Japonsku. Tento príbuzný jabĺk a hrušiek ukrýva množstvo zdraviu prospešných látok.
Čo je japonská slivka a ako vyzerá? Exotická pochúťka s fascinujúcou chuťou
Plody japonskej slivky sú okrúhle alebo oválne, s dĺžkou 3-5 cm. Povrch majú hladký alebo pokrytý jemným chĺpkom. Farba je žltá alebo oranžová, niekedy s červeným nádychom.
Dužina je šťavnatá s jemnou štruktúrou. Chuť je sladko-kyslá a pripomína kombináciu broskyne, marhule, višne a jablka. Vo vnútri plodu sa nachádza niekoľko lesklých semien.
Poklad vitamínov a minerálov: Čo všetko obsahuje japonská slivka?
Japonská slivka obsahuje bohatú zmes antioxidantov, vitamínov a minerálov. V 100 gramoch nájdete vitamín A, vitamín C, vitamíny skupiny B, a tiež vápnik, horčík, draslík, fosfor, zinok či meď.
Toto ovocie je dobrým zdrojom vlákniny – v 100 gramoch sa nachádza približne 1,5 gramu. A čo je najlepšie – japonská slivka je nízkokalorická. 100 gramov poskytne len približne 47 kalórií.

Foto: shutterstock.com/ibrahim kavus
Zázračné účinky japonskej slivky: Prečo ju milujú lekári aj výživoví poradcovia
Plody japonskej slivky sú bohaté na antioxidanty, najmä karotenoidy. Tieto látky chránia bunky pred škodlivým pôsobením voľných radikálov. Pravidelná konzumácia znižuje riziko vzniku rakoviny, cukrovky a zohráva priaznivú úlohu v prevencii srdcovo-cievnych ochorení.
Výskumy ukázali, že listy, semená a plody japonskej slivky zmierňujú zápaly. Pripisujú sa im tiež protirakovinové vlastnosti. Navyše, extrakt z listov môže znižovať hladinu glukózy v krvi u osôb s cukrovkou.
Vláknina, ktorú obsahuje, podporuje trávenie, predchádza zápche a prispieva k zdravej črevnej mikroflóre.
V tradičnej čínskej medicíne sa sirup z japonskej slivky používa ako prostriedok proti kašľu. Plody sa využívajú aj v kozmetike – v prípravkoch pre citlivú pokožku.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Umeboshi – Japonská slivka, ktorá ničí rakovinové bunky!
Ešte v septembri rozsypte pod slivky. Budú prinášať ovocie
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.