28.5.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Dusan Petkovic).
Začala sa sezóna slovenských jahôd, ktoré sú považované za mimoriadne aromatické, sladké a chutné. Predtým, ako si budeme môcť vychutnať tieto vynikajúce plody, je však potrebné ich dôkladne umyť. Žiaľ, v mnohých prípadoch opláchnutie jahôd vodou nestačí na to, aby sme sa zbavili zvyškov pesticídov. Ako by ste teda mali s jahodami zaobchádzať, aby ste minimalizovali riziko zanesenia pesticídov alebo tzv. postrekov do svojho tela?

Foto: shutterstock/Dusan Petkovic
Ako rozpoznať slovenské jahody?
Ak sa chceme pri nákupe slovenských jahôd, ktoré mnohí spotrebitelia považujú za najchutnejšie, rozhodovať informovane, mali by sme venovať pozornosť niekoľkým detailom. V prvom rade by sme si mali pozorne prezrieť stopku, ktorá by v prípade slovenských čerstvých jahôd nemala byť zvädnutá. Dôležitá je aj vôňa jahôd, pretože slovenské jahody sa vyznačujú intenzívnou arómou. Zrelé slovenské jahody sa vyznačujú jasne červenou, lesklou farbou. Dovezené jahody sú zvyčajne matné a majú svetlejšiu farbu na samotnej stopke.
Ako sa zbaviť pesticídov z jahôd?
Pred konzumáciou je potrebné jahody umyť. Nejde len o odstránenie zvyškov pôdy, baktérií alebo iných kontaminantov, ale predovšetkým zvyškov pesticídov, t. j. pesticídov používaných na ochranu rastlín, bežne označovaných ako postreky.

Foto: shutterstock/bubutu
Žiaľ, umytie jahôd pod tečúcou vodou nestačí na dôkladné opláchnutie pesticídov z plodov. Preto sa oplatí pripraviť si domáci odvar, ktorý zníži riziko konzumácie jahôd, ktoré by mohli byť zasiahnuté rezíduami postrekov. Stačí siahnuť po octe a zmiešať ho s vodou. Kyselina octová sa vyznačuje antibakteriálnymi a antiseptickými vlastnosťami.
Ako si takýto roztok pripravíte?
Do misky nalejte vodu a ocot v pomere 3:1, vložte do nej naše jahody a nechajte 5 minút pôsobiť. Po uplynutí tejto doby jahody dôkladne opláchneme pod tečúcou vodou.
Alternatívou k octu v súvislosti s umývaním jahôd môže byť jedlá sóda:
Tá má veľmi podobný účinok ako ocot, s tým rozdielom, že nevydáva špecifickú arómu. V tomto prípade opäť siahneme po miske a na liter vody nasypeme jednu čajovú lyžičku jedlej sódy. Celú zmes premiešame a jahody do odvaru ponoríme na 5 minút. Posledným krokom je opláchnutie jahôd pod tečúcou vodou.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Takto rýchlo a účinne umyjete jahody. Budú oveľa zdravšie a chutnejšie
Pridáme do vody a ovocie namočíme. Zbavíte sa tak pesticídov
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.