28.05.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/BearFotos).
Pravidelná konzumácia jahôd môže výrazne znížiť hladinu tzv. zlého cholesterolu (LDL) a triglyceridov v krvi. Výhody stravy bohatej na tieto populárne plody však môžu byť ešte väčšie. Prečo sa oplatí zaradiť jahody do jedálnička?

Foto: shutterstock/BearFotos
Sezóna slovenských jahôd sa práve začína a na uliciach miest sa objavujú známe stánky s červenými strechami. Tieto malé, červené plody nie sú len potešením a obľúbeným dezertom detí, ale aj skutočnou vitamínovou bombou.
Jahody bohaté na vitamín C a vitamíny skupiny B
Jahody patria medzi najzdravšie ovocie na trhu. Ich zloženie je skutočným bohatstvom vitamínov, minerálov a biologicky aktívnych látok. V jednej šálke týchto plodov nájdeme až 82 mg vitamínu C – viac než v citróne – čo pokrýva až 120 % dennej potreby dospelého človeka. Vitamín C podporuje imunitný systém a pomáha pri vstrebávaní železa.
Okrem vitamínu C obsahujú jahody aj vitamíny K, A, E a vitamíny skupiny B, vrátane kyseliny listovej. To však nie je všetko. Jahody sú tiež zdrojom minerálov ako draslík, vápnik, fosfor, horčík či mangán. Vďaka tomu podporujú činnosť srdca, nervového systému a pomáhajú regulovať krvný tlak.
Jahody znižujú hladinu zlého cholesterolu
Konzumácia jahôd môže mať tiež priaznivý vplyv aj na hladinu cholesterolu. Ako ukazujú výskumy, tieto plody nielen znižujú hladinu triglyceridov, ale regulujú aj celkový cholesterol.
Tím vedcov z Polytechnickej univerzity v Marche (Taliansko) a španielskych univerzít v Salamance, Granade a Seville v roku 2014 uskutočnil experiment, ktorého cieľom bolo preskúmať vplyv jahôd na lipidový profil človeka. Účastníci štúdie počas 30 dní denne konzumovali pol kila týchto plodov.
Výsledky boli jednoznačné:
- Po mesiaci hladina celkového cholesterolu klesla v priemere o 8,78 %, lipoproteínov s nízkou hustotou (LDL) o 13,72 % a triglyceridov až o 20,8 %.
- Dôležité je, že hladina lipoproteínov s vysokou hustotou (HDL), teda tzv. dobrého cholesterolu, zostala nezmenená.
- Okrem zlepšenia lipidového profilu vedci zaznamenali aj zvýšenie obsahu antioxidantov v krvi a zlepšenie funkcie trombocytov a krvných zrážacích faktorov (antihemolytických). To znamená, že jahody môžu podporovať organizmus v boji proti zápalom a oxidačnému stresu.

Foto: shutterstock/barmalini
Prečo jahody znižujú hladinu cholesterolu?
Hoci mechanizmy účinku jahôd ešte nie sú úplne preskúmané, vedci predpokladajú, že kľúčovú úlohu zohrávajú antokyány – zlúčeniny zodpovedné za charakteristickú červenú farbu plodov. Práve ony môžu byť hlavnými faktormi, ktoré pozitívne ovplyvňujú zdravie.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Gastroenterologička uvádza, ktorý chlieb je najzdravší. „Bude 10-krát lepší“
Nedostatok týchto vitamínov sa môže prejaviť na nechtoch. Je lepšie neignorovať príznaky
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.