28.5.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Karaidel).
Nenápadná, ľahko dostupná a cenovo prijateľná – karfiol už stáročia zdobí slovenské stoly. Vďaka svojim výživovým vlastnostiam a všestrannému využitiu si táto zelenina vyslúžila povesť skutočného spojenca zdravia, najmä v strave seniorov. Vedci odhalili, že pravidelná konzumácia karfiolu môže výrazne spomaliť kognitívny úpadok a zlepšiť fungovanie tráviaceho systému.

Foto: shutterstock/Karaidel
Karfiol, blízky príbuzný brokolice a kapusty, vyniká nielen jemnou chuťou, ale predovšetkým bohatstvom výživných látok. Obzvlášť dôležitá je prítomnosť cholínu – zlúčeniny, ktorá je kľúčová pre správne fungovanie nervového systému. Cholín podporuje tvorbu neurotransmiterov, zlepšuje pamäť a koncentráciu, a tiež spomaľuje kognitívne procesy súvisiace s vekom.
Tajomstvo zdravého mozgu ukryté v bielej ružici
Stredne veľký karfiol poskytuje približne 150-180 mg cholínu, čo predstavuje jednu tretinu dennej potreby tejto zložky. Vedci z Arizonskej štátnej univerzity preukázali, že nedostatok cholínu môže mať vážne následky. V štúdii publikovanej v časopise „Aging Cell“ dokázali, že u myší na strave bez tejto zlúčeniny sa rýchlejšie rozvíjali príznaky Alzheimerovej choroby, a dokonca aj u zdravých jedincov sa vyskytovali známky straty pamäti a demencie.
Tieto výsledky naznačujú, že dostatočný príjem cholínu môže byť kľúčový pre zachovanie duševnej bystrosti vo vyššom veku. Karfiol tak predstavuje prirodzenú a chutný spôsob, ako dodať telu túto dôležitú látku bez potreby drahých doplnkov výživy.
Mnohí seniori sa sťažujú na problémy s pamäťou a koncentráciou. Práve pravidelná konzumácia karfiolu môže pomôcť udržať mozog v dobrej kondícii. Navyše, príprava tejto zeleniny je jednoduchá a nevyžaduje si zložité kuchárske zručnosti, čo je ďalšou výhodou pre staršiu generáciu.
Bohatstvo vitamínov a antioxidantov v každom súku
Cholín je však len jednou z mnohých predností karfiolu. Táto zelenina je tiež zdrojom vitamínu C, ktorý podporuje imunitu a pôsobí ako silný antioxidant. Vitamín K prítomný v karfiole priaznivo vplýva na zdravie kostí a krvného obehu.
Okrem toho obsahuje sulforafán – zlúčeninu s antioxidačnými účinkami, ktorá pomáha chrániť bunky pred oxidačným stresom. Tento mechanizmus je mimoriadne dôležitý pre seniorov, u ktorých prirodzene dochádza k zvýšenej tvorbe voľných radikálov, čo prispieva k procesu starnutia.
Nemožno zabudnúť ani na vlákninu, ktorá podporuje tráviaci systém a pozitívne pôsobí na bakteriálnu flóru čriev. Práve problémy s trávením patria medzi časté ťažkosti seniorov, a karfiol môže priniesť prirodzenú úľavu bez vedľajších účinkov.

Foto: shutterstock/NataliSel
Karfiol je povolený aj pri redukčnej diéte
Karfiol v 100 g obsahuje iba 25 kalórií, čo z neho robí ideálnu zložku stravy pre ľudí, ktorí dbajú o líniu alebo bojujú s cukrovkou. Jeho využitie v kuchyni je mimoriadne široké – môžete ho variť, piecť, smažiť, mixovať na krémové polievky, a dokonca použiť ako náhradu ryže či základ na pizzu.
Vďaka svojej všestrannosti sa výborne hodí tak do tradičných slovenských jedál, ako aj do modernej rastlinnej kuchyne. Pre seniorov je to ideálna potravina – ľahko stráviteľná, výživná a jednoducho upraviteľná aj pre tých, ktorí majú problémy so žuvaním alebo trávením.
Ak chcete maximalizovať zdravotné prínosy karfiolu, skúste ho pripravovať na pare alebo krátko blanšírovať. Tieto metódy zachovávajú najviac živín. Môžete ho tiež rozmixovať na krémovú polievku alebo pyré, čo je ideálne riešenie pre seniorov s problémami s prehĺtaním.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Vmiešajte karfiol a dajte na panvicu. Aj vašej svokre sa rozžiaria oči
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.