28.05.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Katerina Dalemans).
V záhrade sú niekedy najúčinnejšie tie najjednoduchšie riešenia. Mlieko, ktoré má každý po ruke, môže zmeniť osud úrody uhoriek, urobiť ich chrumkavými, šťavnatými a odolnými voči chorobám. Tento výrobok je ekologickým hnojivom, spojencom v boji proti hubám a cestou k úrodnejšej pôde. Ako mlieko mení záhradnícku realitu? Poďme sa dozvedieť o jeho výnimočných vlastnostiach.

Foto: shutterstock/Katerina Dalemans
Prečo používať mlieko ako hnojivo na uhorky?
Mlieko dodáva uhorkám vápnik, bielkoviny a cukry, ktoré posilňujú rastliny a podporujú pôdne mikroorganizmy. Zriedený roztok aplikovaný na listy alebo pod korene pôsobí ako ochrana proti múčnatke, ktorá je postrachom mnohých plodín. Štúdia Wagnera Bettiola z roku 1999 uverejnená v časopise Crop Protection ukázala, že mlieko v riedení 1:10 bojuje proti múčnatke na cuketách účinnejšie ako niektoré chemické fungicídy. Okrem toho baktérie mliečneho kvasenia (LAB), najmä vo fermentovanom mlieku, zlepšujú štruktúru pôdy a odolnosť rastlín.
Vápnik posilňuje bunkové steny uhoriek, čím zabraňuje praskaniu plodov a žltnutiu listov. Bielkoviny a mliečne cukry, ktoré sú rozkladané pôdnymi baktériami, dodávajú pôde úrodnosť. A laktoferín, bielkovina s antimikrobiálnymi vlastnosťami, znižuje riziko plesňových infekcií. Dôležité je však dodržiavať mieru. Plnotučné mlieko môže zanechávať nepríjemný zápach alebo priťahovať muchy. Lepšou voľbou sú preto nízkotučné (1 – 2 %) alebo odtučnené varianty, ktoré sú rovnako účinné a menej obťažujúce.
Ako pripraviť hnojivo z mlieka? Ako ho aplikovať?
Vyberte si mlieko – čerstvé, prešlé (výborná recyklácia!) alebo sušené, rozpustené vo vode. Zrieďte ich v pomere 1:5 až 1:10 (jeden diel mlieka na 5 až 10 dielov vody), aby ste sa vyhli príliš vysokej koncentrácii, ktorá by mohla rastlinám uškodiť. Dôkladne miešajte, kým sa roztok nestane homogénnym. Zmes môžete tiež ponechať vo vzduchotesnej nádobe na tmavom mieste po dobu 3 – 5 dní. Kvasením sa roztok obohatí o baktérie mliečneho kvasenia.
Ak chcete zabezpečiť, aby sa mlieko naplno rozvinulo, hnojivo aplikujte opatrne. Každých 10 dní postriekajte rastliny ráno alebo neskoro popoludní, keď nehrozí, že slnečné lúče spália listy. Ak chcete roztok používať ako podkoreňové hnojivo, postačia dve ošetrenia za sezónu – na začiatku rastu a v čase kvitnutia, t. j. každých 4 až 6 týždňov. Ak však múčnatka prekáža, postrek každých 7 dní môže mať lepšie výsledky.
Roztok môžete použiť dvoma spôsobmi: postrekom listov na kontrolu plesní alebo zalievaním pôdy v blízkosti koreňov, aby ste dodali uhorkám vápnik a urýchlili ich rast. Dajte si však pozor na príliš koncentrované zmesi – môžu prilákať škodcov.
Úloha baktérií mliečneho kvasenia (LAB) v plodinách
Výskum E. H. Parka v roku 2022 („Frontiers in Sustainable Food Systems“) ukázal, že LAB produkujú bakteriocíny – prírodné antibiotiká, ktoré chránia rastliny pred patogénmi. Zlepšujú tiež štruktúru pôdy tým, že zvyšujú jej schopnosť zadržiavať vodu. To je dôležité najmä v obdobiach sucha, keď rastliny potrebujú dodatočnú podporu.
A experimenty H. Y. Kima z roku 2019 publikované v časopise Journal of Plant Biotechnology ukázali, že srvátka spomaľuje stagnujúci rast buniek uhoriek. A články z „MDPI“ (2023) naznačujú, že mliečne bielkoviny a organické kyseliny účinne kontrolujú fytopatogény bez zaťaženia pôdy chemikáliami.
Mlieko je len začiatok! Jogurt, cmar alebo srvátka z domáceho syra môžu tiež napájať vašu záhradu. Zriedené v pomere 1:10 pomôžu nielen uhorkám, ale aj paradajkám a tekviciam, ktoré bojujú s múčnatkou.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Tieto rastliny by ste nikdy nemali sadiť vedľa uhoriek. Zmaríte celú úrodu
Spoľahlivá a nadčasová uhorková výživa. Aplikujte ihneď po výsadbe
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.