28.5.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/VH-studio).
Niektorí hovoria, že vyzerá ako UFO, iní tvrdia, že má kozmickú príchuť. Jedno je isté, patizón je jednou z najviac podceňovaných druhov zeleniny. Je to škoda, pretože patizón je univerzálny, ľahko stráviteľný a môže dokonca nahradiť sladkosti, keď máme chuť na obžerstvo. Čo pripraviť z patizónu? Ako ho jesť? Poďme to zistiť.

Foto: shutterstock/VH-studio
Patizón je dobrý na všetko
Vzhľad a chuť patizónu nie je všetko, čím nás môže prekvapiť. Priznávame, že stále existuje určitý odpor – celkom neprávom – k jej konzumácii, a pritom môže ponúknuť veľa. Na začiatok si povedzme niečo o jeho chuti: podobne ako zástupcovia iných cviklových plodov môže trochu pripomínať uhorky a cukety, ale mnohým ľuďom pripomína chuť jablka.
Čo môžete nájsť s patizónom? Ukazuje sa, že nie je ľahostajný k nášmu zdraviu. Prečo? Je zdrojom cenného vitamínu C, ktorý je najlepší pre imunitu, ale aj silným antioxidantom. Okrem toho má táto látka priaznivý vplyv na náš krvný tlak aj na náš vzhľad: dokáže vyhladiť jemné vrásky.
Patizóny sú navyše pokladom vitamínov skupiny B a majú komplexný účinok na náš organizmus vrátane podpory kardiovaskulárneho a nervového systému. Ak nás argumenty dostatočne presvedčili o tom, že patizóny sú zdravé, je čas zistiť, ako ich využiť v kuchyni.
Ako jesť patizón?
Dobrá správa pre všetkých, ktorí trpia nedostatkom času. Patizóny sa môžu jesť surové (najmä mladá zelenina). Je to chutné občerstvenie a nahradí sladkosti, keď máme záchvaty vlčieho hladu. Okrem toho ich môžeme pridávať do šalátov, krájať na plátky a dávať na sendviče a – pre ich zaujímavý vzhľad – zdobiť nimi aj iné jedlá.

Foto: shutterstock/New Africa
Samozrejme, to nie je všetko, čo sa dá z patizónu pripraviť. Mladé aj trochu staršie patizóny sú vynikajúce na varenie, pečenie a vyprážanie. Keďže tepelnou úpravou strácajú časť svojej chuti, dajú sa dochutiť mnohými spôsobmi a napodobniť tak iné jedlá. Stačí, ak ich poriadne poprášite korením a bylinkami a usmažíte alebo upečiete, aby ste získali ľahko stráviteľnú verziu hranolčekov. Okrem toho vám nič nebráni nakrájať patizóny na tyčinky a vyprážať ich na masle so strúhankou.
Nezabúdajme, že patizóny sú tiež vynikajúcim spôsobom, ako obohatiť jedlá pripravované v jednom hrnci: údeniny, dusené mäso, nákypy – tu si zelenina nájde svoje dôstojné miesto. Ak máte malé patizóny, môžete ich nakladať a marinovať. Takéto konzervy budú neoceniteľné a majú cenu zlata, najmä v zime.
Výhody patizónov sú nekonečné
Už vieme, že patizóny sú zdravé a všestranné. Treba však dodať aj ďalší fakt: táto zelenina je ľahko stráviteľná a má nízky obsah kalórií (menej ako 20 kcal na 100 g).
Odkiaľ patizóny získať? Zvyčajne ich môžete kúpiť na trhoch, ale ich pestovanie nie je zložité. Ak rastlinke poskytnete správne miesto a priestor, prvú úrodu budete mať už mesiac po zasiatí. Patizóny majú rady slnečné záhony a dostatok priestoru, ale musíte byť opatrní aj preto, že v lete potrebujú častú zálievku.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Zázračná zelenina mladosti a zdravia: Jedzte ju čo najčastejšie!
Tento šalát je na stole číslo jeden. Čínska kapusta a charakteristická omáčka tvoria dokonalé duo.
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.