28.05.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Arkadiusz Fajer).
Čo si najčastejšie dávame na raňajky? Samozrejme, chlieb s niečím. Ale priznajme si – ako dlho sa dá dokola jesť chlieb so syrom alebo šunkou? Dnes vzdáme hold tradícii a pozrieme sa na recept, ktorý pamätá ešte staré časy. Nátierka z makrely je niečo, na čo by sme rozhodne nemali zabúdať, a mladšie generácie by si ju mali zaradiť do jedálneho lístka.

Foto: shutterstock/Arkadiusz Fajer
Viete, čo je na tomto svete úžasné? Nátierky na chlieb. A presne ich množstvo, pretože môžeme každý deň urobiť inú nátierku a do konca života nám neprestanú chutiť. Ale možno skôr, než sa pustíme do nekonečného množstva receptov, začnime klasikou, a tou je nepopierateľne nátierka z makrely. Ako pripraviť nátierku z makrely, ktorá bude chutiť ako z čias našich starých mám? Bez horčice to nie je ono.
Recept na nátierku z údenej makrely. Bez horčice ani krok
Ingrediencie:
- 1 väčšia údená makrela
- 4 vajcia uvarené natvrdo
- 2 stredne veľké kyslé uhorky
- 2 lyžice nasekanej pažítky
- 2 malé strúčiky cesnaku
- soľ, čierne korenie, údená paprika podľa chuti
- kopcovitá lyžica majonézy
- kopcovitá lyžička sarepskej horčice

Foto: shutterstock/teleginatania
Nátierka z makrely s horčicou – postup:
1. Vajcia uvarte natvrdo, nechajte mierne vychladnúť a teraz máte dve možnosti: buď ich nadrobno nakrájajte, alebo nastrúhajte cez mriežku na zeleninu. Môžete ich tiež roztlačiť vidličkou, ja však preferujem väčšie kúsky vajec v nátierkach, no je to len na vás.
2. Mäso z makrely dôkladne preberte a odstráňte všetky kosti. Makrela ich má našťastie pomerne málo a sú najmä pozdĺž chrbtice, takže sú celkom dobre viditeľné. Potom mäso pridajte k vajciam.
3. Kyslé uhorky nakrájajte na veľmi jemné kocky alebo nastrúhajte ako do uhorkovej polievky. Vytlačte prebytočnú šťavu cez papierovú utierku a pridajte k ostatným ingredienciám. Nezabudnite ani na cesnak – pretlačte ho cez lis alebo nasekajte nadrobno a roztlačte so štipkou soli. Tak to robila moja babka.
4. Pridajte pažítku a dochuťte soľou, korením a údenou paprikou. So soľou však opatrne – makrela aj uhorky sú samy osebe dosť slané. Pridajte majonézu a horčicu. Všetko dôkladne premiešajte a už môžete natierať chutné chlebíčky.
Nemáte radi makrelu? Zvláštne, ale ak vám táto ryba predsa len nechutí, skúste inú. Na nátierky sa hodí aj losos, morský vlk, väčšina sladkovodných rýb, vrátane kapra.
Pozor však na pstruha – je chutný, ale má veľa malých kostí.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Takto pripravíte chutnú a šťavnatú grilovanú rybu. Skryje sa pred ňou akákoľvek klobása.
Zabudnite na suché grilované mäso. Tento recept na marinádu na bravčovú krkovičku je zlatý.
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.