28.5.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Denys Kurbatov).
Milujete sladké čerešne a dokážete ich zjesť celé misky? Nerobte tú chybu, že kôstky vyhodíte. Tieto nenápadné zvyšky môžete premeniť na praktický domáci výrobok, ktorý oceníte najmä v chladných mesiacoch. Naučte sa, ako z nich vyrobiť prírodný termofor, ktorý vás zahreje, keď vonku mrzne.

Foto: shutterstock/Denys Kurbatov
Čerešňová sezóna je v plnom prúde a konáre stromov sa ohýbajú pod ťarchou červených plodov. Ak patríte medzi milovníkov týchto šťavnatých guľôčok a konzumujete ich vo veľkom množstve, mali by ste poznať trik, ako využiť ich zvyšky. Čo môžete urobiť s čerešňovými kôstkami? Prekvapí vás, ako veľmi sa vám zídu v zime.
Skrytá sila čerešňových kôstok, o ktorej ste netušili
Hoci vyzerajú nenápadne, čerešňové kôstky majú schopnosť, ktorú by im mohol závidieť nejeden lekárenský produkt – dokážu uchovávať teplo a potom ho postupne uvoľňovať. Vďaka tomu sa výborne hodia ako prírodná „výhrevná náplň“, ktorú môžete použiť pri prechladnutí organizmu. Takýto obklad prinesie úľavu aj pri bolestiach brucha, svalovom napätí, dokonca aj pri migréne.
Navyše, tie isté kôstky po vychladení v chladničke fungujú ako chladiaci obklad. Sú užitočné pri opuchoch, poštípaní hmyzom či drobných pomliaždeninách. Čoraz častejšie sa využívajú nielen v domácich termoforoch, ale aj ako náplň senzorických hračiek pre deti. Drobné, šuštiace guľôčky stimulujú hmatové vnemy a rozvíjajú motoriku, čím dávajú kôstkam úplne nové využitie.

Foto: shutterstock/Yanya
Vyrobte si vlastný termofor – je to jednoduchšie, než si myslíte
Ak máte radi domáce vychytávky, ktoré spájajú zero waste s praktickým využitím, toto bude skutočný zásah do čierneho. Výroba termoforu z čerešňových kôstok nevyžaduje ani špeciálne zručnosti, ani nákupy. Stačí niekoľko jednoduchých krokov a trocha trpezlivosti, aby ste vytvorili vlastný, užitočný doplnok.
Najprv sa postarajte o kôstky. Najlepšie je nazbierať ich aspoň z 2 kg ovocia. Pamätajte, že čím viac ich bude, tým účinnejšia bude náplň.
Opláchnite ich a odstráňte zvyšky dužiny. Neoplatí sa tento krok vynechať, pretože neočistené kôstky môžu začať plesnivieť.
Rozložte guľôčky na papierovú utierku alebo bavlnenú handričku a nechajte ich niekoľko dní na vzdušnom mieste. Sušenie môžete urýchliť vložením do rúry vyhriatej na 60 stupňov na 1-2 hodiny.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Toto ošetrenie vykonajte na čerešniach. Ak termín zmeškáte, stratíte šancu na ovocie.
Ako a kedy prerezávať čerešne? Držte sa jedného pravidla. Budete mať bohatú úrodu
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.