28.5. 2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Erhan Inga).
Opuncia figová, známa aj ako indická figa, má nielen lahodnú chuť, ale aj účinky, ktoré ocení vaša pleť, trávenie i postava. Odkiaľ pochádza a prečo ju zaradiť do jedálnička, ak túžite po mladistvom vzhľade a zdravej váhe?

Foto: shutterstock/Erhan Inga
Kaktus, ktorý lieči, skrášľuje a zasýti
Opuncia figová, alebo ak chcete indická figa, je plodom kaktusu Opuntia ficus-indica, pôvodom z Mexika. Dnes sa pestuje aj v teplých častiach Európy – obľúbená je napríklad na Sicílii. Jej sladké plody s farebnou šupkou a množstvom semien v dužine majú nielen výbornú chuť, ale aj mimoriadne cenné zloženie.
Nie náhodou ju uctievali už Aztékovia, ktorí ju používali pri liečbe rán, kožných zápalov, reumatizmu a detoxikácii pečene.
Vláknina, vitamíny a antioxidanty pre telo aj pleť
Indická figa je bohatá na:
- vitamíny B, C a E,
- minerály ako vápnik, horčík, draslík, fosfor či železo,
- beta-karotén,
- a predovšetkým na vlákninu a antioxidanty.
Tieto látky pomáhajú neutralizovať voľné radikály, čím chránia bunky pred predčasným starnutím a znižujú riziko civilizačných ochorení. Práve vďaka antioxidantom a zlúčenine Opuntia G sa využíva aj v kozmetike – zvyšuje ochranu pleti pred slnkom, podporuje obnovu buniek a pôsobí proti vráskam.
Pomocník pri chudnutí aj stabilizácii cukru
Vysoký obsah vlákniny zaisťuje nielen lepšie trávenie, ale aj dlhší pocit sýtosti. Pravidelná konzumácia opuncie tak:
- podporuje kontrolu telesnej hmotnosti,
- znižuje chuť do jedla,
- pomáha udržiavať stabilnú hladinu glukózy,
- a prispieva k zníženiu „zlého“ cholesterolu.
Navyše ide o ovocie, ktoré dobre hydratuje a podporuje imunitu.
Ako si opunciu pripraviť a vychutnať

Foto: shutterstock/NadiaMikushova
Opuncia sa dá jesť surová – stačí ju ošúpať a odstrániť drobné pichliače. Okrem toho je možné ju:
- variť, dusiť či piecť,
- pridať do jogurtov, dezertov, zmrzliny,
- pripraviť z nej šťavy, džemy či sirupy.
Listy tejto rastliny sa v niektorých krajinách používajú ako zelenina – po uvarení zmäknú a ich chuť je mierne kyslastá a pikantná.
Na našom trhu sa opuncia občas objavuje aj v supermarketoch. V bežnej dostupnosti je však častejšie vo forme džemov, čajov, olejov či výživových doplnkov.
Redakcia Vášeň v tebe
Súvisiace články:
Táto zelenina je pokladom pre seniorov: Posilňuje pamäť a zlepšuje trávenie
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.