27.5. 2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/DronG).
Bohatý na rastlinné bielkoviny, vlákninu a cenné minerály. Bôb nie je len nenápadná strukovina, ale výživový poklad, ktorý sa oplatí zaradiť do jedálnička. Pomáha srdcu, kostiam, mozgu – a chutí skvele. Má to však jeden háčik: nie je vhodný pre každého.

Foto: shutterstock/DronG
Bôb, známy aj ako Vicia faba, patrí k najstarším pestovaným strukovinám na svete. Už v starovekom Egypte, Grécku či Ríme tvoril základ jedálnička. Dnes sa opäť vracia do módy – a právom. Tieto zelené zrná sú výživové bomby plné bielkovín, vlákniny, vitamínov skupiny B a minerálov, ktoré posilňujú celé telo.
Čo obsahuje bôb?
V 100 gramoch bôbu nájdeme:
- viac rastlinných bielkovín než v iných strukovinách – ideálny pre vegetariánov a vegánov
- vlákninu, ktorá podporuje trávenie a zdravie čriev
- komplexné sacharidy pre stabilnú energiu
- vitamíny skupiny B (B1, B2, B3, B5, B6, B9), vitamín C a K
- železo, draslík, horčík, fosfor, zinok, meď a mangán
Prečo sa oplatí jesť bôb?
- Posilňuje kosti
Obsah horčíka, fosforu a vitamínu K podporuje zdravie kostí a pomáha predchádzať osteoporóze.
- Znižuje cholesterol
Vďaka vláknine a rastlinným sterolom pomáha znižovať hladinu „zlého“ LDL cholesterolu a podporuje zdravé srdce.
- Podporuje mozog a nervy
Bôb je bohatý na vitamíny B-komplexu, ktoré sú dôležité pre nervový systém. Horčík navyše pomáha zmierniť úzkosť a napätie.
- Posilňuje imunitu
Vitamín C, zinok a železo prispievajú k lepšiemu fungovaniu imunitného systému.
- Ochrana buniek
Obsahuje antioxidanty, ktoré chránia bunky pred poškodením a starnutím – ideálny prvok v diéte dlhovekosti.
Koľko kalórií má bôb?
- Surový bôb: 70–85 kcal / 100 g
- Varený bôb: 110–115 kcal / 100 g
Nízky obsah kalórií z neho robí ideálnu prílohu či snack, ktorý zasýti, ale nezaťaží.
Ako ho zaradiť do jedálnička?

Foto: shutterstock/Jacek Chabraszewski
Bôb môžete jesť:
- ako teplú prílohu k večeri,
- pridať do šalátov a polievok,
- rozmixovať na nátierku,
- alebo len tak – jemne posolený ako zdravú desiatu.
Kedy si na bôb dať pozor?
Nie je vhodný pre každého. Rizikové skupiny:
- Ľudia s fawizmom (nedostatok enzýmu G6PD) – bôb môže vyvolať vážnu hemolytickú reakciu.
- Osoby s problémami s trávením – IBS, Crohnova choroba, citlivosť na strukoviny.
- Alergici – bôb môže vyvolať reakcie vrátane opuchu a anafylaxie.
- Ľudia s dnou a ochorením obličiek – obsahuje puríny, ktoré zvyšujú hladinu kyseliny močovej.
- Osoby s hypotyreózou – bôb obsahuje goitrogény, ktoré môžu ovplyvniť činnosť štítnej žľazy.
- Deti do 1 roka – riziko zadusenia, alergií a problémov s trávením.
- Tehotné a dojčiace ženy – len po konzultácii s lekárom.
Záver

Foto: shutterstock/Ildi Papp
Bôb je nutrične výnimočná potravina, ktorá podporuje zdravie na viacerých frontoch – od mozgu po kosti. Vhodne pripravený je chutný, sýty a plný benefitov. Ak však patríte medzi rizikové skupiny, nepodceňujte možné kontraindikácie a vždy sa poraďte s odborníkom. Pre väčšinu ľudí je však bôb dokonalou ukážkou toho, že to najzdravšie často rastie priamo v záhrade.
Redakcia Vášeň v tebe
Súvisiace články:
Zhoršuje migrény a zhoršuje náladu. Zvyk, ktorý má takmer každý z nás
Takto sa rýchlo zbavíte pálenia záhy. Stačí niekoľko kúskov po jedle
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.