27.5.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shuttertsock/Francisco Gomez Perpinan).
Paradajky sa používajú na prípravu mnohých rôznych jedál. Niekedy ich však musíme zbaviť šupky, aby sme ich mohli použiť do jedál. Nemusí to však byť vôbec zložité ani zdĺhavé. Existujú spôsoby, ako paradajky olúpať bez akýchkoľvek problémov. Tu je niekoľko tipov, ako si uľahčiť lúpanie paradajok, aby bolo varenie príjemnejšie.

Foto: shuttertsock/Francisco Gomez Perpinan
Najbežnejším spôsobom, ako odstrániť šupku z paradajok, je zaliať ich vriacou vodou. Existujú však aj iné metódy, ktoré vám umožnia zbaviť sa šupky bez väčšej námahy. Preto sa oplatí vybrať si ten, ktorý vám najviac vyhovuje. Zistite, aké jednoduché je odstrániť šupku z paradajok pomocou domácich metód.
Kedy je potrebné olúpať paradajky? V týchto situáciách je lepšie sa jej zbaviť
Väčšina ľudí nelúpe paradajky denne, ale sú situácie, keď je to vhodné. Často to musíme urobiť, aby sme mohli pripraviť určité jedlá.
- Týka sa to najmä omáčok, polievok a prípravkov, ktoré musia mať jednotnú štruktúru.
- Lúpanie paradajok je potrebné aj vtedy, ak ich budú konzumovať ľudia s tráviacimi problémami, pretože táto časť paradajky by im mohla uškodiť.
- Okrem toho by šupku nemali konzumovať ľudia, ktorí majú problémy s prehĺtaním, ako napríklad malé deti alebo ľudia trpiaci poruchami prehĺtania.
Ako sa môžete ľahko zbaviť šupky z paradajok? Vyskúšajte túto metódu
Najbežnejší spôsob, ako sa zbaviť šupky z paradajok, je pomocou vriacej vody. Existujú však aj iné jednoduché a účinné metódy, ako ich rýchlo olúpať. Na výber je niekoľko pohodlných možností, vďaka ktorým sa nemusíte obávať šupky z paradajok.
Tu sú:
- Mikrovlnná rúra – týmto spôsobom sa paradajky rýchlo zbavia šupky. Stačí, ak najprv na opačnej strane stopky narežeme kríž a vložíme ich do nádoby, ktorú možno umiestniť do tohto typu spotrebiča. Vložíme ju do mikrovlnnej rúry a ohrievame ju na najvyššom výkone spotrebiča po dobu 30 sekúnd. Po vychladnutí paradajky ošúpeme tak, že stiahneme šupku z rozrezanej strany.
- Rúra – paradajky môžeme tiež narezávať a vložiť ich do rúry predhriatej na 220 stupňov Celzia. Pečieme ich niekoľko minút, kým šupka nezačne praskať. Vtedy paradajky vyberieme, ochladíme a ošúpeme.
- Plynový horák – paradajky môžeme piecť nad sporákom. Stačí paradajky popichať vidličkou a potom ich pomocou kliešťov opekať nad horákom. Otáčame ich, kým nezačne šupka praskať. Potom ich odložíme a keď vychladnú, šupku ošúpeme.
- Mraznička – šupky sa tiež ľahko zbavíme, ak paradajky vložíme do mrazničky. Predtým však z nich musíme odrezať stopky, urobiť krížový rez a paradajky vložiť do nádoby. Vložíme ich do mrazničky na niekoľko hodín, a keď ich vyberieme, môžeme ľahko odstrániť šupku. Túto metódu však nepoužívajte, ak chcete pripraviť šalát alebo použiť paradajky do sendviča. Lepšie to funguje, ak plánujete pripraviť domáci kečup alebo paradajkovú omáčku.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Mnohí ľudia nevedia, ako ošúpať granátové jablko. Vyskúšajte „metódu štyroch“ a zvládnete to
Ako dlho variť nové zemiaky? Budú mäkké, ale nie rozvarené. Zachovajú si „väčšinu vitamínov“
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.