27.5. 2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/barmalini).
Neobsahujú veľa kalórií, ale zato veľa bielkovín, vlákniny, vitamínu D a antioxidantov. Aj preto sú huby shimeji považované za funkčné jedlo, ktoré podporuje imunitu, zdravie srdca, kostí aj mozgu. A ich chuť? Prekvapivo lahodná.

Foto: shutterstock/barmalini
Slováci poznajú hríby, šampiňóny, kuriatka či masliaky – no medzi nimi sa čoraz častejšie objavujú aj „nováčikovia“ z Ázie. Jedným z nich sú huby shimeji, ktoré si získavajú miesto v moderných kuchyniach aj vďaka svojim zdravotným účinkom. Navyše sú bohatým rastlinným zdrojom vitamínu D2, čím sa odlišujú od väčšiny potravín bežne dostupných v rastlinnej strave.
Čo sú to huby shimeji?
Shimeji je skupina viac ako 20 druhov húb pôvodom z východnej Ázie. Dnes sa pestujú aj v Európe a USA. Najčastejšie ich nájdeme ako malé krehké hlavičky s bielymi alebo hnedými klobúčikmi rastúce v hustých trsoch.
Chuťovo sú jemne orieškové, s tónmi masla, po tepelnej úprave sú mäkké a ľahko stráviteľné. V surovom stave sa nekonzumujú – sú horké a ťažko stráviteľné.
Prečo zaradiť shimeji do jedálnička?
Huby shimeji majú výnimočne bohaté nutričné zloženie:
• vitamín D2 (ergokalciferol) – prirodzený rastlinný zdroj vitamínu D
• vitamíny skupiny B – B1, B2, B3, B5, B6 a kyselina listová
• minerály – draslík, horčík, železo, vápnik, fosfor, zinok, meď
• bielkoviny – vrátane esenciálnej aminokyseliny lyzínu
• beta-glukány a polysacharidy – posilňujú imunitu
• antioxidanty – chránia bunky pred poškodením
• nízka kalorickosť – len okolo 30 kcal/100 g
Zdravotné účinky

Foto: shutterstock/Rawi_Bunyarak
• Proti ateroskleróze
Štúdie na zvieratách potvrdili, že huby shimeji znižujú hladinu celkového cholesterolu a zlepšujú stav ciev. Vďaka antioxidantom prispievajú k zníženiu oxidačného stresu, ktorý urýchľuje procesy starnutia a tvorbu aterosklerotických plátov.
• Pre mozog a nervový systém
Vitamíny skupiny B, horčík a antioxidanty v shimeji hubách pomáhajú zlepšovať koncentráciu, energiu, pamäť a môžu znižovať riziko depresie či úzkosti.
• Na podporu imunity
Beta-glukány a bioaktívne zlúčeniny majú protizápalový, antioxidačný a imunostimulačný účinok. Shimeji sú výborným doplnkom stravy v období chrípok a prechladnutí.
• Na zdravie kostí
Vitamín D, horčík, vápnik a fosfor podporujú metabolizmus kostí a môžu pomáhať v prevencii osteoporózy.
Ako shimeji jesť?

Foto: shutterstock/millionreason
• V stir-fry jedlách s kuracím mäsom, tofu, ryžou či rezancami
• V polievkach – ideálne do miso alebo ramen
• Orestované s cibuľou a cesnakom ako príloha
• Do rizota, cestovín, guliášov alebo šalátov
• Na pizzu alebo do plnky do palaciniek či pirohov
Upozornenie: Nepodávajte ich surové – vždy ich tepelne upravte (varením alebo restovaním), aby ste odstránili horkosť a zlepšili stráviteľnosť.
Záver
Shimeji sú výnimočné huby – nielen chuťovo, ale aj z hľadiska výživy. Predstavujú prírodný zdroj vitamínu D, sú nízkokalorické, bohaté na bielkoviny, minerály a účinné látky podporujúce imunitu, mozog aj srdce. Ak chcete obohatiť svoj jedálniček o exotický, no zdravý prvok – shimeji sú výborná voľba.
Redakcia Vášeň v tebe
Súvisiace články:
Zelený zdroj bielkovín. Znižuje hladinu cholesterolu, prospieva kostiam a mozgu
Zhoršuje migrény a zhoršuje náladu. Zvyk, ktorý má takmer každý z nás
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.