27.5.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Stepanek Photography).
Vajíčko je klasický pokrm, ktorý je jednoduchý a zároveň náročný. Pri pašírovanom vajci ide o to, aby žĺtok z vajíčka pri preložení do hrnca nevytiekol. Musí byť obalený v dokonale nakrájanom bielku a zároveň zostať tekutý. Dáme vám niekoľko tipov, ako pripraviť tieto raňajky. Určite prekvapia vašu domácnosť.

Foto: shutterstock/Stepanek Photography
Keď máte ráno o niečo viac času pred prácou, alebo chcete niečo nové pripraviť rodine cez víkend, oplatí sa nechať sa zlákať a pripraviť špeciálne raňajky. Vajíčko podávané na chrumkavej žemli alebo chlebe s krémovou holandskou omáčkou, výrazným prosciuttom a pažítkou si určite získa chuťové poháriky vašej rodiny.
Recept na pošírované vajcia s prílohami – benediktínske vajce
Na prípravu jednej porcie tohto jedla budete potrebovať:
- 1 vajce veľkosti L alebo XL
- 1 polievková lyžica octu
Okrem toho na podávanie:
- žemľu alebo chlieb
- prosciutto
- holandskú omáčku
- nasekanú pažítku
Holandskú omáčku pripravíte zo štyroch žĺtkov, štyroch lyžíc masla, citrónovej šťavy, soli a korenia.
- Žĺtky jednoducho vyšľahajte mixérom, pridajte lyžicu citrónovej šťavy, soľ a korenie podľa chuti.
- Ku koncu šľahania prilejte aj rozpustené, ešte teplé maslo.
- Mixujte, kým omáčka nedosiahne ideálnu hustú konzistenciu.
Ako pripraviť benediktínske vajce?
- Vo veľkom hrnci privedieme do varu vodu s prídavkom octu. Keď dosiahne bod varu, znížime teplotu na minimum a necháme vodu veľmi jemne bublať.
- Vajíčko opatrne rozbijeme a prenesieme ho do misky, šálky alebo veľkej naberačky. Ďalšie dva kroky musíme urobiť veľmi rýchlo, bezprostredne po sebe.
- Veľkou drevenou lyžicou intenzívne miešame vodu v hrnci tak, aby sa vytvoril pomerne veľký vír, ktorý siaha až na dno hrnca.
- Potom veľmi rýchlo, ale opatrne vlejeme vajce do octovej vody.
- Vajíčko varíme 3 – 4 minúty, pričom ho neustále sledujeme. Hotové bude, keď bude bielok úplne stuhnutý a žĺtok stále tekutý. Čas varenia závisí najmä od osobných preferencií – ak máte radi menej tekutý žĺtok, varte vajce dlhšie.
- Pomocou cedidla vyberieme vajce z hrnca a opatrne ho preložíme na tanier. Osušíme ho jemne papierovou utierkou.

Foto: shutterstock.com/EmmanPerez
Uvarené vajíčko najlepšie vynikne na toaste alebo žemli s prosciuttom, poliate holandskou omáčkou a posypané pažítkou. Takto pripravené vajce podávajte ihneď po príprave teplé. Pokrm nepripravujte vopred.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Vezmite dve vajcia a jednu zeleninu. Rýchly recept na zdravé raňajky
Už nerobím „obyčajnú“ praženicu. Pridávam tajnú ingredienciu. Je nadýchaná ako obláčik
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.