27.5. 2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Sergii Koval).
Chutí jemne, je ľahký na trávenie a obsahuje takmer toľko vitamínu C ako citrón. Karfiol je nenápadný hrdina kuchyne, ktorý sa v pyré podobe mení na dokonalú náhradu klasických zemiakov. Objavte jednoduchý recept, ktorý si zamilujete na prvé sústo.

Foto: shutterstock/Sergii Koval
Karfiol (47,2 mg vitamínu C na 100 g) sa často podceňuje, no právom patrí medzi superpotraviny. Má menej kalórií ako zemiaky, viac antioxidantov a vďaka svojej neutrálnej chuti výborne ladí s rôznymi koreninami. V tomto článku vám ukážeme, prečo by sa mal stať stálicou na vašom tanieri a ako si z neho pripraviť krémové pyré, ktoré očarí celú rodinu.
Prečo by ste mali zaradiť karfiol do jedálnička?
Karfiol je príslušníkom čeľade kapustovitých – rovnako ako brokolica či kel. Má množstvo výživových benefitov:
- Takmer rovnaký obsah vitamínu C ako citrón (47,2 mg vs. 53 mg/100 g)
- Sulforafan – zlúčenina spájaná s prevenciou rakoviny a neurodegeneratívnych ochorení
- Vitamín K1, foláty, cholín – dôležité najmä pre ženy v tehotenstve
- Len 27 kcal na 100 g – ideálne pre ľudí, ktorí si strážia váhu
- Nízky glykemický index – vhodný aj pre diabetikov a ľudí s inzulínovou rezistenciou

Foto: shutterstock.com/Angel Simon
Kto by si mal dávať pozor?
Hoci karfiol patrí medzi zdravé potraviny, ľudia s ochorením štítnej žľazy (najmä s hypotyreózou) by ho mali konzumovať s mierou, pretože obsahuje goitrogény, ktoré môžu znižovať vstrebávanie jódu. Tento účinok však výrazne oslabuje tepelná úprava – najlepšie je karfiol variť v pare. Opatrní by mali byť aj ľudia s intoleranciou na FODMAPsacharidy.
Recept: Jemné karfiolové pyré
Toto pyré nielenže vyzerá a chutí luxusne, ale je aj jednoduché na prípravu a mimoriadne zdravé. Hodí sa ako príloha ku všetkému – od grilovaného lososa cez vegetariánske karbonátky až po klasické rezne.
Suroviny (4 porcie):
- 700 g karfiolu
- 2 lyžice masla
- 2 strúčiky cesnaku
- 3 lyžice mlieka alebo 12 % smotany
- Soľ a čierne korenie podľa chuti
- Štipka muškátového orieška
- Voliteľne: 1 lyžica citrónovej šťavy
Postup:
- Karfiol rozdeľte na ružičky a uvarte na pare do mäkka (cca 15 minút).
- Medzitým na masle jemne opražte nasekaný cesnak, kým zmäkne a uvoľní vôňu.
- Mäkký karfiol preložte do mixéra alebo misy.
- Pridajte cesnak, mlieko/smotanu, zvyšné maslo, soľ, korenie a muškátový oriešok.
- Rozmixujte do hladka. Ochutnajte a podľa potreby dochuťte. Môžete pridať aj trochu citrónovej šťavy pre sviežejšiu chuť.

Foto: shutterstock/Brent Hofacker
Záver
Karfiolové pyré je ľahká, zdravá a prekvapivo chutná alternatíva k zemiakom, ktorú si obľúbi aj ten najväčší konzervatívec pri stole. Jeho vysoký obsah vitamínu C, nízka kalorická hodnota a všestrannosť v kuchyni z neho robia ideálnu voľbu na večeru – aj počas diéty.
Redakcia Vášeň v tebe
Súvisiace články:
Paradajková polievka je hotová za 20 minút. Je taká chutná, že si už nikdy neurobíte obyčajnú
Výdatná a sýta polievka na obed. Druhý chod nebude potrebný
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.