25.5.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/TalyaAL).
Nie je nič krajšie ako dom voňajúci čerstvým pečivom. Máte vo zvyku piecť cez víkend domáce koláče? To je skvelé, ale tieto buchty budú lepšie ako akýkoľvek koláč. Ako pripravíte mäkké škoricové buchty? Je to jednoduchšie, ako si myslíte, a dôležité je maslo.

Foto: shutterstock/TalyaAL
Škoricové buchty, známejšie ako osie hniezda, sú vysnívaným sladkým občerstvením na každú príležitosť, a takouto príležitosťou môže byť napríklad pokojný víkend. Ako ich pripraviť, aby chutili ako z najlepšej cukrárne?
O kysnutom ceste musíte vedieť niekoľko vecí.
- Prvou je kysnutie. Nezabudnite, že musí pracovať na teplom mieste, najlepšie bez prievanu.
- Nezabudnite tiež, že droždie hynie pri teplotách nad 40 stupňov – preto si zaobstarajte kuchynský teplomer, aby ste sa uistili, že je všetko v poriadku.
- Ďalšia vec – načasovanie. Aby boli škoricové buchty dokonale mäkké, musia trikrát vykysnúť.
Recept na škoricové buchty. To najlepšie, čo môžete urobiť cez víkend
Prísady na kvások:
- 35 g čerstvého droždia
- 2 plné polievkové lyžice cukru
- 2 plné polievkové lyžice celozrnnej múky
- 4-5 polievkových lyžíc mlieka s teplotou nie vyššou ako 40 stupňov
Ingrediencie na cesto:
- 500 g celozrnnej múky
- približne 130 ml vlažného mlieka
- 3 žĺtky
- 100 g rozpusteného masla
- 100 g cukru
Prísady na škoricovú náplň:
- 2 PL mletej škorice
- 30 g mäkkého masla
- 3-4 PL cukru – podľa toho, aké sladké chcete mať buchty
Škoricové osie hniezda- ako ich pripraviť

Foto: shutterstock/alexanderon
Na začiatku sa uistite, že všetky prísady majú správnu teplotu.
- Potom si pripravte vysokú misu a rozdrobte do nej droždie. Pridajte teplé mlieko, cukor a múku a premiešajte kvások. Keď sa ingrediencie spoja, prikryte misu utierkou a odložte na teplé miesto na 15 – 20 minút, aby kvások mohol pôsobiť.
- Pripravte si veľkú misu a preosejte do nej múku. Potom pridajte žĺtky, cukor a teplé mlieko. Prilejte aj rozpustené maslo a pridajte kvások. Začnite miesiť cesto, najprv lyžicou (najlepšie drevenou, vyhnite sa kovovým) a potom rukami. Keď je cesto hladké a jednotné, prikryte misu utierkou a odložte na niečo vyše hodiny kysnúť.
- Keď cesto definitívne zväčší svoj objem, vyberte ho z misy a rozdeľte na polovicu. Jednu polovicu nechajte zakrytú utierkou a druhú rozvaľkajte na pomúčenej doske. Vyvaľkané cesto by malo byť podlhovasté a hrubé asi 1,5 cm.
- Pripravte si náplň. Do misky vložte veľmi mäkké maslo. Pridajte škoricu a premiešajte. Potom polovicu náplne rozotrite na povrch cesta a zľahka posypte cukrom.
- Štvorec z kysnutého cesta rozvaľkajte ako roládu a spojte dlhšie strany. Potom ostrým nožom vykrajujte kúsky cesta (vzniknú tak „slimáky“) a druhú polovicu pripravte presne rovnakým spôsobom.
- Pripravte si plech na pečenie a vyložte ho papierom. Položte naň buchty a rozmiestnite ich od seba. Opäť ich prikryte utierkou a odložte na 20 minút, aby ešte trochu podkysli.
- Teraz je čas piecť. Predhrejte rúru na 170 stupňov s vysokým a nízkym stupňom ohrevu. Potom do nej vložte plech s buchtami a pečte ich približne 20 minút.
Po upečení ich ozdobte polevou z bielej alebo mliečnej čokolády. Dobrú chuť!
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Rýchly víkendový dezert, ktorý sa vždy podarí. Ešte lepšie je urobiť dvojitú dávku
Určite si ho pripravte, kým trvá sezóna jahôd. Potrebujete len 3 prísady
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.