24.5.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Radu Bercan).
Radi si občas doprajete niečo sladké? Žiadny problém. Vôbec nemusíte bežať do cukrárne alebo k babičke a dúfať, že si dáte kúsok koláča. Tento recept je povinnosťou pre každého gurmána. Okrem chuti má aj ďalšiu výhodu – nemôže sa pokaziť.

Foto: shutterstock/Radu Bercan
Tiramisu možno považovať za jeden z najlepších receptov na dezert nielen na víkend, ale na akúkoľvek príležitosť. Chutí dobre aj bez tejto príležitosti. Najlepšie na recepte tiramisu je, že je hotový za krátky čas. Stačí si spomenúť na silnú kávu a likér Amaretto a pripravíte sladkosť ako z najlepšej talianskej cukrárne. Hneď však varujeme – tiramisu je veľmi návykový koláč a možno budete chcieť pre istotu urobiť dvojitú dávku, najmä ak máte veľkú rodinu alebo pozývate priateľov.
Najlepší rýchly dezert na víkend. Ako pripraviť tiramisu?
Ingrediencie:
- 500 g syra mascarpone
- cca. 300 g piškót (najlepšie podlhovastých)
- 350 ml silného espressa
- 2 celé vajcia
- 2 žĺtk
- 30 ml likéru Amaretto alebo Maraschino (môžete pripraviť aj nealkoholickú verziu)
- cca. 70 g práškového cukru
- 3 PL kakaa
Klasický recept na tiramisu – ako ho pripraviť
- Prípravu tiramisu začnite uvarením silnej kávy. Potom pridajte 30 ml likéru (ak ho používate) a nechajte vychladnúť.
- Do misky vložte 4 žĺtky a pridajte práškový cukor. Pomocou mixéra na strednej rýchlosti vyšľahajte žĺtky do hladka.
- Dva bielky vyšľahajte do tuha a stierkou ich jemne spojte so vzniknutým krémom. Robte to opatrne, aby krém neklesol.
- Uvarenú kávu nalejte do plochej misy alebo taniera. Pripravte si formu a vyložte ju papierom na pečenie.
- Polovicu podlhovastých piškót namočte do kávy a položte ich tesne vedľa seba. Na vrstvu piškót rozotrite polovicu krému.
- Druhú polovicu piškót namočte do kávy a položte na krém. Na piškóty dajte zvyšok krémovej zmesi a vrch posypte kakaovým práškom.
- Hotové tiramisu vložte na niekoľko hodín do chladničky, aby stuhlo. Tento koláč je najlepšie pripraviť deň pred stretnutím alebo oslavou – najchutnejší bude, keď sa chute zmiešajú.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Tieto koláčiky sú ako z detstva. 30 minút na prípravu a celý plech dobrôt. Nemajú čas ani vychladnúť
Určite si ho pripravte, kým trvá sezóna jahôd. Potrebujete len 3 prísady
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.