24.5.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Markus Mainka).
Mäkký, šťavnatý a jemne sa rozpadajúci pod vidličkou – taký by mal byť dokonalý bravčový rezeň. Na dosiahnutie tohto efektu sa oplatí použiť jednoduchú, ale účinnú metódu, ktorá prekvapí nejedného domáceho kuchára. A nie je to len o namáčaní do mlieka.

Foto: shutterstock/Markus Mainka
V tradičných receptoch na bravčové mäso sa marináda často pripravuje na báze mlieka, aby bolo mäso jemné. Tentoraz sa však oplatí siahnuť po prírodnom jogurte. Je to osvedčený spôsob, ako získať mäkký a jemný bravčový rezeň. Mliečny výrobok vďaka obsahu kyseliny mliečnej jemne rozkladá vlákna mäsa. Vďaka tomu je po opečení aj výnimočne šťavnaté. Pridanie cibule obohatí chuť a dodá marináde aj jemnú sladkosť.
Čo robiť, aby bola bravčové mäso jemné a mäkké? Zmiešajte ingrediencie a počkajte. Výsledok vás prekvapí
Tajomstvo skutočne jemných bravčových rezňov nespočíva len v ich príprave, rovnako dôležitá je aj správna marináda. Prírodný jogurt v kombinácii s korením zabráni vysušeniu počas vyprážania. Pridanie cibule prispieva k aróme a jemne rozbíja chuť bravčového mäsa.
Zloženie:
- 600 g bravčovej panenky bez kosti
- 200 g prírodného jogurtu
- cibuľa
- čajová lyžička soli
- pol čajovej lyžičky korenia
- 2 vajcia
- strúhanka na obaleni
- 3 polievkové lyžice pšeničnej múky
- olej na vyprážanie
- voliteľne – štipka sladkej papriky alebo granulovaného cesnaku
Bravčové rezne marinované v jogurte. Metóda na výnimočne šťavnatý obed alebo večeru
Po dostatočnom čase marinovania je bravčové mäso pripravené na obalenie a vyprážanie. Dobre sa podávajú napríklad s novými zemiakmi a uhorkovým šalátom. Nezabudnite ich však zbaviť prebytočného tuku.

Foto: shutterstock/Lapina Maria
Spôsob prípravy:
- Mäso nakrájajte na približne 1,5 cm hrubé plátky a zľahka ho potom rozbijte tĺčikom, aby zmäklo.
- Cibuľu ošúpte a nakrájajte. Potom ju zmiešajte s jogurtom, soľou, korením a prípadne aj cesnakom a paprikou. Do marinády potom vložte plátky mäsa. Všetko dôkladne obaľte a prikryte. V ideálnom prípade vložte do chladničky na minimálne 4 hodiny, ideálne však aj na celú noc.
- Po marinovaní vyberte mäso z chladničky asi 20 minút pred vyprážaním, aby nebolo ľadové. Mierne ho osušte od prebytočnej marinády, postupne rezne obaľte v múke, rozšľahanom vajci a strúhanke.
- Smažte na dobre rozohriatom oleji z oboch strán dozlatista a do chrumkava. Po vyprážaní je dobré preložiť rezne na papierovú utierku, aby z nich potom odkvapkal tuk.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Zabudnite na strúhanku. Obaľte bravčové rezne v tomto a budete si olizovať prsty
Ideálne na cestoviny a pizzu. Táto omáčka je lepšia ako bolonská. Názov pochádza od námorníkov
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.