24.5.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Zapylaiev Kostiantyn).
Zaujíma vás, ako dlho variť nové zemiaky? Radi vám poradíme. Zelenina sa zbiera pred úplnou zrelosťou, zvyčajne koncom mája alebo začiatkom júna. Teraz je teda na ne ideálny čas. Sú jemné, pomerne sladké a majú tenkú, ľahko ošúpateľnú šupku.

Foto: shutterstock/Zapylaiev Kostiantyn
Nové zemiaky sú pokladom živín. Sú bohaté na draslík, horčík, fosfor, vápnik a vitamíny C a B6. Obsahujú menej škrobu a viac vody ako staršie odrody. Preto rýchlo strácajú svoju čerstvosť a nie sú vhodné na dlhodobé skladovanie. Môžu sa variť vcelku a potom podávať ako príloha k večeri.
Ako dlho variť nové zemiaky? Tento čas je dostatočný
- Čas varenia nových zemiakov závisí od ich veľkosti, ale vo všeobecnosti sa varia kratšie ako staršie zemiaky. Ak majú priemer 2-3 cm, postačí 12-15 minút.
- V prípade väčších exemplárov sa čas môže predĺžiť na 20 minút.
- Majú tenkú šupku, ktorú stačí oškrabať alebo dôkladne vydrhnúť zubnou kefkou, aby si zachovali väčšinu vitamínov ukrytých v hľuze.
- Aby nestratili svoju chuť a výživovú hodnotu, odporúčame ich variť v pare alebo krátko do mäkka v osolenej vode.
- Najlepšie je zeleninu popichať vidličkou, aby ste skontrolovali, či je už dostatočne mäkká.
Pripravte pečené zemiaky. Sú také dobré, že ich môžete zjesť celý plech.
Nezabudnite neprekročiť čas pečenia, pretože zelenina sa ľahko rozvarí. Využite mladé slovenské zemiaky, kým sú na trhu. Ich častou konzumáciou doplníme takmer všetky minerálne nedostatky v našom tele. Najlepšie je pripraviť ich v rúre s pridaním byliniek.
Tu je zoznam potrebných ingrediencií:
- 1 kg nových zemiakov
- 1 hlavička cesnaku
- 3 PL oleja
- kôpor
- korenie – soľ, tymián, rozmarín, mletá sladká paprika

Foto: shutterstock/Julhabiby
Stručný návod na prípravu krok za krokom:
- Umyte zeleninu. Vložte ju do hrnca, zalejte vodou a varte 5 minút.
- Cesnak pretlačte cez lis. Zmiešajte s koreninami, kôprom a olejom.
- Zalejte zemiaky a dôkladne premiešajte, aby boli v zmesi pekne obalené.
- Preneste na plech vyložený papierom na pečenie. Pečte 30 minút pri teplote 200 °C.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Chrumkavé zemiakové placky ako od babičky? Tajomstvo je v tuku
Určite si ho pripravte, kým trvá sezóna jahôd. Potrebujete len 3 prísady
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.